Hírek

2011.06.21. 15:57

Szeptembertől jön a hamburgeradó: feláras energiaitalok, chipsek, levesporok és társaik

Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre - közölte a kormányszóvivő a kabinet keddi ülése után.

MTI

Nagy Anna újságírók előtt elmondta: ha a parlament is megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után.
   
Példaként említette az energiaitalokat, a chipseket, az előregyártott és -csomagolt süteményeket, a sós snackeket, valamint a leves- és mártásporokat. A lista azonban még nem végleges. Ezek olyan tipikus termékek, amelyek igazoltan nagyon kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ugyanakkor sok extrakalória van bennük - fűzte hozzá.
   
A kormányszóvivő közölte: az adót a termék gyártójának, ha pedig külföldi termékről van szó, a belföldön elsőként értékesítőnek kell majd megfizetnie.
  
 Az adó mértéke például az energiaitaloknál körülbelül 300 forint lehet literenként, a chipseknél kilogrammonként 400 forint, a magas cukortartalmú üdítőitaloknál pedig literenként 10 forint lehet a plusz költség - tájékoztatott Nagy Anna, hozzátéve, hogy a kormány nem a bevételre koncentrál elsősorban. A befolyt pénzt népegészségügyi célokra fordítják majd.
   
Hangsúlyozta, kizárólag adópolitikával természetesen nem lehet felvenni a harcot az egészségtelen életmóddal, nagy energiát kell fektetni emellett a sportra, a népegészségügyi felvilágosításra és a tudatos életmód népszerűsítésére. A termékadó egyértelmű jelzés azzal kapcsolatban, hogy az állam nem szeretné tehetetlenül végignézni, hogyan betegednek meg egészséges emberek a helytelen, egészségtelen életvitel miatt, és szorulnak segélyekre vagy ápolásra - mondta.
   
A hamburgeradóról szóló javaslat várhatóan még a parlament nyári ülésszaka alatt a Ház elé kerül.

 

Korábbi cikkeink a témában a kapcsolt anyagok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!