Hírek

2017.08.07. 14:27

Szeptembertől az indokolt esetekre ismét lesz szervezett hétvégi állatorvosi ellátás Kanizsán

NAGYKANIZSA Szeptembertől az önkormányzat ismét megszervezi a hétvégi állatorvosi ellátást, amely évek óta nem működött.

Horváth B. Attila

Mint azt dr. Borka Beáta Marianna, a polgármesteri hivatal közigazgatási csoportjának vezetője érdeklődésünkre elmondta: az igény elsősorban a kutyát tartó állatbarátok részéről merült fel.

– Az önkormányzat ezt önként vállalt feladatként, szeptember elsejétől kezdődően teszi, egyelőre egy éves időtartamra, a továbbiakról pedig a tapasztalatok birtokában születhet döntés – hallottuk a közigazgatási csoport vezetőjétől. – Reményeink szerint valamennyi, Nagykanizsán praktizáló állatorvost sikerül bevonnunk, az önkormányzat 2 és félmillió forintot különített el az ügyelet finanszírozásához az ebrendészeti hozzájárulásból.

Dr. Borka Beáta Marianna azt is elmondta: a hétvégi állatorvosi ellátás 2012 szeptembere óta szünetelt, amikor is az ügyeletek szervezésének kamarai kötelezettsége az idevágó törvény módosításával megszűnt. Azóta az ország településein az állatorvosok vagy megszervezték önmaguk, vagy az önkormányzat koordinálta a hétvégi ügyeleti rendszert – és olyan is volt, hogy a rendszer egyáltalán nem működött.

Dr. Horváth László, az ellátás megszervezésére felkért állatorvos megkeresésünkre pontosított: a jogszabályi előírásokhoz igazítva nem beszélhetünk klasszikus állatorvosi ügyeletről, hanem inkább „hétvégi állategészségügyi szolgáltatásról”.

– Ez azt jelenti, hogy az éppen szolgálatban lévő állatorvos kolléga hétvégén, illetve munkaszüneti és ünnepnapokon reggel 7 órától este 10 óráig, tehát napi 15 órában kereshető beteg állatokkal kapcsolatban – szögezte le dr. Horváth László. – Azért nem nevezhetjük ügyeletnek ezt a rendszert, mert éjszaka nem fogadunk pácienseket. A másik fontos dolog, hogy nem az állatorvos megy a helyszínre, hanem a kutyusokat, cicákat kell elhozni az adott kolléga rendelőjébe. Az sem véletlen, hogy csak az ebeket és a macskákat említettem most, mert elsősorban az ő ellátásukat vállaljuk, hiszen a működtetést a város az ebrendészeti hozzájárulásból finanszírozza. Ez az összeg azonban csak egyfajta támogatást jelent az állatorvosoknak, tulajdonképpen a hétvégi készenlétet díjazza. Az összes többi költséget (a vizsgálatot, a felhasznált segédanyagokat, az esetleges gyógykészítményeket) az állatok tulajdonosainak minden esetben ki kell fizetni.

Dr Horváth László állatorvos képünkön Wéber Vivien kutyáját, Beky-t vizsgálja. Ebek és macskák előnybenFotó: Szakony Attila

A szakember azt is hozzátette: a gazdik majd egy központi telefonszámot hívhatnak, amely mindig az éppen „ügyeletes” állatorvosnál cseng. A szolgálat reklámját és a szám propagálását az önkormányzat finanszírozza.

– Nagyon örülök hogy újra lesz ügyelet mert nagyon hiányzott már – jelentette ki Varga Zsolt, az egyik kanizsai kutyás gazdi. – A baj nem válogat, a kutyák esetében sem, mindegy, hogy hétköznap van, vagy hétvége, de éppen így van ezzel az ember is. Eddig sajnos, ha hétvégén gond adódott, el kellett vinnünk a kutyust valamelyik szomszédos városba, ahol működik 24 órás klinika – márpedig például egy gyomorcsavarnál percek is számítanak. Itt, Kanizsán az elmúlt időszakban nehéz volt állatorvost találni hétvégén, mert ők is csak emberek, családdal és érthető, hogy nekik is kell pihenni – bár az én állatorvosom így is többször segített hétvégén is...

Kollégája, a szintén nagykanizsai Tóth József is úgy véli: már éppen ideje volt rendezni a hétvégi, ünnepnapi állatorvosi ellátás ügyét.

– Azt hiszem, nagyon sok állattartó dolgát könnyíti meg, ha tudhatja előre, hogy a hétvégén melyik állatorvos lesz szolgálatban – jelentette ki Tóth József. – Egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügymenet, főleg a sürgős, akut esetekben, ha tudjuk, hogy közvetlenül kihez fordulhatunk segítségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!