Hírek

2013.03.25. 19:05

Szemétdíj: magasabb számlát állítottak ki

Zalavég - Míg tavaly 2400 forintnál valamivel kevesebb volt a negyedéves szemétdíj, idén az első negyedévre több mint 13 ezer forintos számlát kapott egy zalavégi olvasónk.

Szabó Judit

Takács János felháborodva kereste meg szerkesztőségünket, mert tavaly az utolsó  negyedéves hulladékdíjszámláján 2394 forint szerepelt, az idei első negyedévesen pedig 13 274 forint. Mint elmondta:  egyedül élő nyugdíjas, és nem érti, hogyan emelkedhetett meg ennyire a szemétdíja.

Zalavég az idei év elején váltott közszolgáltatót. Míg korábban a Zalai Huke Kft., idén a Zalaispa Zrt. szállítja el a hulladékot a településről. Nem ez  az egyetlen változás:  a törvényi előírásoknak megfelelően most már nem kéthetente, hanem hetente viszik el a szemetet  a házaktól. Takács János szerint ez felesleges, mert nem telnek meg a kukák. Ez azonban  az előírás, És ez  valóban közrejátszott  a díj emelkedésében. A kiszámlázott,  tavalyihoz képest több mint ötszörös összeget azonban nem magyarázza.

Zalaispás hulladékszállító autó. Már hetente megy Zalavégre is

Az önkormányzathoz fordultunk először, Pék József polgármester azonban a Zalaispa Zrt.-hez  irányított bennünket, mondván, hogy már nem az önkormányzat állapítja meg a szemétdíjakat.

Bali József, a Zalaispa Zrt. vezérigazgatója rendelkezésünkre bocsátotta a zalavégi önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződést, amelynek melléklete szerint a nettó hulladékszállítási díj idén  402 forint (áfával együtt 510 forint). Ez egy 110-120 literes edényzet egyszeri kiürítésére vonatkozik. A kedvezményes, 80 literes edényre vonatkozó  díj nettó 322 forint, ez áfával együtt 409 forint.

Egy negyedévben így nem éri el hétezer forintot a kedvezmény nélküli  díj, tehát semmiképpen sem  13 ezer forint.

Bali József a konkrét panasznak utánanézve hétfőn arról tájékoztatta a Zalai Hírlapot, hogy ügyfelüknek igaza volt, a közszolgáltató  tévedett a magas összegű számla kiállításakor. Hétfőn postázták is a levelet a korrekcióról, közölte a vezérigazgató. Ügyfelük  számlájába beleszámították a nyugdíjas kedvezményt is, így negyedévre 5316 forintot kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!