Hírek

2016.11.03. 20:45

Szemét a szelektív gyűjtők környékén

Zalaegerszeg - A megtelt utcai szemétgyűjtők és a szelektív hulladékok gyűjtőszigetei körüli áldatlan állapotokat tette szóvá olvasónk, Rezneki Gyula.

Arany Gábor

Véleménye szerint az oly' sokszor virágos Zalaegerszegként emlegetett megyeszékhely nem egy pontja igencsak elhanyagolt. Ennek alátámasztására több felvételt készített Páterdombon a Baross és a Wlassics utcában, valamint a Balatoni úti felüljáró mellett. Véleménye szerint a tárolók, gyűjtőszigetek gyakoribb ürítése javíthatna a helyzeten, és követendő megoldásként javasolta, hogy működtessenek a szolgáltatók ingyenes telefonszámot, amin be lehetne jelenteni, ha valaki ilyen szemetes környezettel találkozik.

Felvetését a fotókkal együtt elküldtük a szolgáltató cégeknek.Horváth Márton, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője részletes választ küldött. Mint levelében fogalmaz, Zalaegerszegen a szelektív hulladékgyűjtő szigetek üzemeltetését a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft., míg a gyűjtőszigetek környezetében, a közterületi illegális hulladéklerakások felszámolását a Zala-Depo Kft. végzi.

A lefényképezett 2,5 köbméteres szelektív hulladékgyűjtő konténerek ürítése a nyári időszakban hetente, télen általában kéthetente történik, ám előfordulhat soron kívül is. Az illegálisan elhelyezett hulladék felszámolására hetente egy gyűjtőjáratot biztosít a Zala-Depo, a legtöbb esetben a szelektív gyűjtőszigetek környezetébe kell kivonulnia a társaságnak, írta Horváth Márton.

A legnagyobb problémát a szelektív gyűjtők körül az okozza, hogy legtöbbször nem oda való hulladék kerül a konténerekbe és melléjük, nevezetesen kommunális vagy autóbontásból származó hulladék, építési törmelék, lomtalanítási hulladék. Ezeket az önkormányzatnak külön díj ellenében kell elszállíttatnia a Zala-Depo Kft.-vel, ami megterheli a város költségvetését. Mindez annak ellenére, hogy a városban két hulladékudvar is üzemel, ahol a bútor, törmelék, zöldhulladék bizonyos mértékig ingyenesen leadható, valamint a lomtalanítási akció minden zalaegerszegi lakosnak ingyenes.

A másik probléma, vetette fel Horváth Márton, hogy több esetben a lakók a nagyobb kartonpapírt nem tépik szét, inkább a gyűjtő mellé teszik, és a PET palackokat sem préselik össze, ezáltal sokkal hamarabb megtelik a konténer. S az így kialakuló rendezetlen környezet vonzza az illegális hulladéklerakást. A tartós, áldatlan állapotok miatt és az élhető, tiszta környezet visszaállítása érdekében már több gyűjtőszigetet meg kellett szüntetni, legutóbb Bozsokon. Azok a lakók, akik nem rendeltetésszerűen használják a szelektív gyűjtőket, tönkreteszik a szelektív gyűjtés fejlesztése és a város tisztasága érdekében tett erőfeszítéseket, írta az ügyvezető.

- Társaságaink lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek a problémák elhárítása, megelőzése érdekében, ám szükség lenne a lakosok megfelelő hozzáállására is - hangsúlyozta Horváth Márton, hozzátéve: a társaságok ügyeleti rendszerben működnek, a központi telefonszám munkaidőben hívható, utána üzenetrögzítő fogadja a hívásokat, a Városgazdálkodási Kft.-vel közös, Gasparich úti telephelyen ugyanakkor a telefonos elérhetőség 24 órában biztosított. S az észrevételeket e-mailben is fogadják.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője. Mint írta, cégük az önkormányzattal kötött szerződés szerint végzi a köztéri hulladékgyűjtő edények ürítését, illetve a közterületek takarítását. Ennek megfelelően Páterdombon a 19 darab hulladéktároló edényt naponta ürítik, a közterületeket folyamatosan takarítják.

Munkanapokon, hétvégén és ünnepeken ügyeletet tartanak, és szükség esetén elvégzik a rendkívüli feladatokat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy függetlenül attól, hogy az adott terület közterület, az önkormányzati rendelet számos kötelezettséget ír elő a közterülettel határos ingatlan tulajdonosának, használójának, bérlőjének is.

- Valamennyiünk érdeke, hogy városunk tiszta, rendezett, virágos legyen - fogalmazott. - Sajnos több esetben tapasztaltuk, hogy felelőtlen emberek a szemetes edényen vezetik le a feszültséget, megrongálva, kiborogatva azokat. Ezek helyreállítása közpénzből történik és nem kevés költséggel jár. Amennyiben ezek az edények épségben lennének, és rendeltetésüknek megfelelően, a környezettudatosság elveire figyelemmel használnák azokat, az ilyen esetek nem fordulnának elő, és a közterületek a takarítást követő egy órán belül nem lennének tele például eldobált csikkekkel.

Véleményem szerint a Városgazdálkodási Kft. a tőle elvárható gondossággal, és felelősséggel igyekszik végezni a feladatát, amelyet számos pozitív visszajelzés is megerősít. Társaságunk számtalan esetben a kötelezettségén kívül eső feladatokat is elvégez a város rendezettsége érdekében. Bízom benne, hogy széles körű összefogással, odafigyeléssel elérhetjük közös célunkat, hogy környezetünk minél élhetőbb legyen, írta Horváth István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!