Hírek

2017.08.17. 19:55

Szállást keresnek a hallgatók, sok helyen ezért nőnek az árak

ZALAEGERSZEG, NAGYKANIZSA, KESZTHELY A nyár második felében általában drágulnak az albérletek az egyetemi városokban, hiszen a diákok elkezdik keresni a lakhatási lehetőségeket. Utánajártunk, Zalában mi a helyzet az albérletek piacán és a kollégiumi elhelyezés terén.

Benedek Bálint

Albérletügyben nézzük azonban először az országos tendenciákat. Az MTI ingatlanpiaci cégek elemzésére alapuló közlése szerint a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése, július vége előtt a nagyobb városokban megemelkedtek az albérletárak, a legdrágább Budapest, ahol átlagosan havi 150 ezer forint egy lakás bérleti díja. A fővárosban július közepén egyik hétről a másikra 5 százalékos növekedés volt tapasztalható. Az Otthontérkép Csoport legfrissebb elemzése szerint az egyetemi városokban átlagosan 6 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt, de jelentősek a területi különbségek. Míg Győrben és Debrecenben érdemi változás nem történt, addig Veszprémben 21 százalékos, Egerben pedig 17 százalékos emelkedés tapasztalható. Csak Miskolcon csökkentek a bérleti díjak, 2 százalékkal.

Vidéken a legdrágább város Győr, ahol 103 ezer forint az átlagos bérleti díj, ezt követi Veszprém, Debrecen, valamint Szeged, ahol nagyjából havi 100 ezer forintot kérnek a bérbeadók - természetesen ehhez hozzá kell még számolni a rezsit is. Nyíregyházán és Miskolcon már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemistáknak, főiskolásoknak való lakást.

Az Otthon Centrum honlapján közzétett elemzés szerint az albérletek drágulása egyértelmű folyamat, két-három éve a fajlagos bérleti díj átlagértéke 3-400 forinttal alacsonyabb volt, mint a 2017 első féléve során regisztrált, egy négyzetméterre vetített átlagos havi bérlet díj.

Zalai városok nem szerepeltek az országos elemzésekben, ezért körülnéztünk az interneten tegnap, többek között zalaegerszegi albérleteket keresve. Találtunk kiadó szobákat havi 30-40 ezer forintért, kétszobás lakásokat 50 és 75 ezer forint közötti árakon, háromszobásat 130 ezerért is, és egyebek mellett belvárosi 71 négyzetméteres lakást 120 ezer forintos bérleti díjért. A díjak négyzetméterenként általában 1000 és 1800 forint között mozognak Egerszegen, ezt tapasztaltuk.

A kínálat egyáltalán nem bőséges. Amit meghirdetnek, gyorsan elkel - ezt már Hoffmann Péter, a zalaegerszegi Openhouse Ingatlaniroda vezetője mondta lapunknak. Jelezte: nem jellemző, hogy az albérleteket ingatlanügynökségeken keresztül kínálják, hiszen magánhirdetésekkel is villámgyorsan lehet találni bérlőt. Az irodákat általában olyan tulajdonosok keresik meg az ingatlanuk bérbeadási szándékával, akik nagyobb családi házat akarnak kiadni hosszabb távra.

Ha többen költöznek egy albérletbe, sokat tudnak spórolni, ugyanakkor a zalai egyetemisták, főiskolások jó része a még kedvezőbb költségű kollégiumot vagy a bejárást választja - Illusztráció: shutterstock.com

Hoffmann Péter úgy folytatta: a megyeszékhelyen azért is kelendőek az albérletek, mert sokan jönnek az ország keleti feléből, hogy kivegyenek egy lakást, s innét járjanak át Ausztriába dolgozni.

Nagykanizsán a Csaszi ingatlanközvetítő iroda vezetője, Kárpáti Csaba szerint az egyetemisták egyáltalán nem érdeklődnek kiadó lakások iránt.

- Az árak igencsak megemelkedtek, a két-három évvel ezelőttihez képest megduplázódtak - fogalmazott a szakember. - Jelenleg egy jó minőségű, felújított, bútorozott lakást 1000-1200 forintos négyzetméteráron ki lehet adni. Például egy 54 négyzetméteres, cirkófűtéses, jó állapotú, újszerű ingatlan most akár 60-65 ezer forintba kerülhet, de modern ingatlan 80 ezerért is talált már bérlőre. A "gólyák" ezeket az árakat nem engedhetik meg maguknak.

Kárpáti Csaba megemlítette: volt olyan ügyfele, aki vett egy lakást a kanizsai felsőoktatásba kerülő gyermekének. Az ingatlanra valószínűleg befektetésként is tekintenek.

Kárpáti Csaba szerint az albérletek ára az egyetemistáknak magas Fotó: Szakony

A zalai felsőoktatási intézmények hallgatóinak egy része kollégiumi elhelyezést választ. Lambertné Katona Mónika, a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg (BGE GKZ) megbízott dékánja elmondta: minden kollégiumba jelentkezőt fel tudnak venni, a magasabb jövedelmű családokból érkezőket is. A 256 férőhelynek általában 80 százalékát szokták feltölteni. Az állami finanszírozású képzésben részt vevő hallgatók havi kollégiumi díja 11 ezer forint, az önköltségeseké 22650 forint. A diákotthont idén is fejlesztik, őszre a konditerem újul meg.

Kárpáti Csaba szerint az albérletek ára az egyetemistáknak magas Fotó: SzakonyLambertné Katona Mónika úgy látja, emelkedik a bejárós diákok száma - Fotó: archív

- Egyértelmű trend ugyanakkor a bejárók számának növekedése, sokan 50-70 kilométerről is ingáznak - mondta a megbízott dékán, hozzátéve: a hallgatóik jellemzően 20 százaléka kollégista, 20 százaléka albérletbe költözik, a többi helyi vagy bejáró.

Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán tanulók körülbelül fele kollégista, tudtuk meg dr. Polgár J. Péter dékántól.

- A Pethe Ferenc Kollégiumban mintegy 450 hallgatót tudunk elhelyezni, a Georgikon utcai diákszállónk pedig 35 férőhelyes. Van egy minimális túljelentkezés, de általában ki tudjuk elégíteni a kollégiumi igényeket, külön hangsúlyt fektetve az elsősökre - mondta a dékán.

A háromágyas elhelyezést biztosító, Festetics utcai Pethe Ferenc Kollégiumban folyamatosan zajlanak felújítások, karbantartások, most éppen a 4. szinten. A Georgikon Diákszálló műemlék épületére ráférne egy teljes felújítás, amit tervbe is vettek, de nehézséget jelent, hogy az egyetem költségvetésében nincs épületfenntartási normatíva, csak saját forrást fordíthatnak erre.

Dr. Polgár J. Péterrel arról is szót váltottunk, hogy az egyetemisták ha keresnek, találnak albérletet Keszthelyen.

- Itt speciális a helyzet: az üdülővendégeknek nyáron kínált szálláshelyeket az év többi részében kiadják a hallgatóknak. A városban nincs olyan "albérletmizéria" ebben az időszakban, mint a nagy egyetemi városokban, ahol nagy verseny indul a helyekért, és ez a díjakban is visszatükröződik, itt sokkal kevesebb hallgatót kell elhelyezni, s ezt meg lehet oldani - tapasztalja.

Dr. Polgár J. Péter elmondta, a hallgatók fele kollégiumba költözik - Fotó: Keszey

Nagykanizsán a Pannon Egyetem Zárda utcai kollégiumába ma éjfélig jelentkezhetnek a nappali tagozatos diákok.

- Valószínűleg mindenkit elhelyezhetünk - mondta Veitné Molnár Anikó kollégiumvezető. - Összesen 100 főnek tudunk szállást biztosítani, európai színvonalú, kiválóan felszerelt szobákban.

Az intézményvezető elmondta: a három- és kétágyas szobákat az államilag finanszírozott rendszerben 11500 forintért lehet igénybe venni, míg költségtérítéssel 16 ezer forintot kell fizetni. Utóbbi költségeit mérsékelheti a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány segítsége.

- Az elmúlt években némileg csökkent a létszám a kollégiumban - folytatta. - Ám ez nem azt jelenti, hogy kevesebben tanulnak nálunk, hanem a hallgatóink jó része a környékbeli településekről érkezik, és sokan a spórolás miatt inkább a szülői háznál maradnak.

Fenyvesi Évát minden kollégista ismeri, a ház gondnokaként minden beköltözővel szinte azonnal barátságot köt. Szerinte a családias hangulat sokat ér, főleg a gólyák számára, akik éppen csak elszakadtak az otthonukból.

Állítását Gergely Norbert is alátámasztotta. A somogyi Karádról származó fiatal 2012-ben kezdett mérnök-informatika alapképzésen.

- Bekerültem a kollégiumba, s egyből olyan baráti közeg fogadott, ahol ismeretlen volt a hierarchia. Friss diplomásként pedig jelenleg az egyetemen dolgozom rendszergazdaként, s most is kollégista vagyok, imádom ezt a fajta életet. Éva néni legendás Varázskonyhájának állandó résztvevőjeként elmondhatom, kiváló közösséget alkotnak a diákok.

Az összefogás volt a legszimpatikusabb a somogyi Ötvöskónyiból érkező Anga Gergely Máténak, aki mérnök-informatika szakon kezdi meg a tanulmányait a "penesek" nagy családjában.

- Több nyílt napon jártam Kanizsán, ahol közvetlen oktatók, családias hangulat, jó szakképzés fogadott, és természetesen örültem a duális képzési lehetőségnek - mondta Anga Gergely Máté.

A fiatal célja a diploma megszerzése, de fontos, hogy jól érezze magát, hosszú távú barátságokat kössön és új kapcsolatokat alakítson ki.

- Sok egyetemista végzi el úgy a képzést, hogy a szülők támogatják, és kikerülve a felsőoktatásból, fel sem fogja a pénz értékét - mesélte tapasztalatait a férfi. - Azonban szeretnék elszakadni az otthoni pénzcsaptól, és ennek az önállósodás a megoldása. Duális képzési formában fogom a tanulmányaimat folytatni, ami állandó havi jövedelmet biztosít, így a kollégiumot, valamint az egyéb kiadásokat saját magam tudom fizetni.

A diákok, ha albérletre vadásznak, legalább alapszinten bútorozott ingatlant keresnek, és nem igaz, hogy nekik a lelakott is megfelel, közölte az Otthon Centrum. Különösen az elsősök esetében, hiszen nekik általában a szülő választ albérletet, és egyáltalán nem előnyös, ha az ingatlan látványosan nincs rendben tartva. A jellemző bérleti időszak egy év. Azért hirdetik így a lakásokat, mert nagyon sokan nem tudják vagy akarják finanszírozni a nyári hónapokat, bár ebben változás érzékelhető: ha kifejezetten jó adottságú a lakás, illetve többen laknak együtt, akkor hajlamosak akár több évre is szerződni. Nem ritka az a helyzet sem, amikor a bérlő és a bérbeadó elégedett egymással, és a nyári időszakra ugyan kiköltöznek a diákok, szeptembertől visszatérnek ugyanabba az albérletbe.

Sokan több társukkal összefogva vesznek ki albérletet anyagi megfontolásból, hiszen az egy főre eső költség ilyenkor csak a töredéke egy önállóan bérelt lakásénak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!