Hírek

2017.05.17. 17:09

Szakmák legjobbjai

Több zalai – köztük keszthelyi diák is győzedelmeskedett a Szakma Kiváló Tanulója versenyen.

Keszey Ágnes

A keszthelyi VSZK tanulója Krásovics Márk  pincér szakmában lett első a Szakma Kiváló Tanulója döntőjén, melyet a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendeztek meg. A selejtezőn több tantárgy anyagát is tartalmazó írásbeli és szóbeli, a budapesti döntőn gyakorlati feladatok vártak a diákra.

Több szaktanár (Dancs József, Kustos Eszter, Németh Savanyó Szilvia, Nyisztorné Ferenczi Erzsébet, Varga Vertkovci Veronika Cecília ) már októbertől külön is foglalkozott Márkkal. A felkészítésében legnagyobb szerepet vállaló Kiss György felidézte: voltak olyan ismeretek, melyek nem tartoznak az iskolai szintvizsga feladatai közé- ilyen volt a koktélkeverés és a díszasztal elkészítése.

Krásovics Márk és felkészítő tanára, Kiss György a versenyen

-A verseny első napján egy Margarita koktél kellett készíteni, közben volt egy szituációs feladat: a vendéget folyamatosan szóval kellett tartani. Nekem ez a rész  tetszett a legjobban. Délután levest, főételt és bort kellett felszolgálni a vendégnek. A főétel (báránylapocka) mellé három -féle borból nekünk kellett választani olyat, ami illik hozzá, én rozét kínáltam. Másnap délelőtt másfél óra volt a díszasztal felterítésére. Tavaszi hangulatot jelenítettünk meg, a témája a Szakma Sztár Fesztivál tíz éves jubileuma volt – a logó színeit használtuk– emlékezett vissza Krásovics Márk.

Bár az iskola és diákjai több sikerrel büszkélkedhetnek, a Szakma Kiváló Tanulója versenyen rég értek el ilyen eredményt.

Krásovics Márk felkészítő tanárai - hátul középen az iskola igazgatója Fisli István

- Ezzel  több mint tíz  éves űrt sikerült pótolni. Nagyon fontos volt az intézménynek, hogy a szakközépiskolai szakmákban is megmutassa magát. Azért emelném ki ezt az eredményt, mert  mutatja, hogy ha valaki él az iskola által nyújtott lehetőségekkel, akkor ilyen magas szintre is el tud jutni. Ez példa a többi tanulónak – értékelt Fisli István, a VSZK igazgatója, aki hozzátette: egy neves fővárosi vendéglátóhely már állást is kínált Krásovics Márknak.

Papp Viktória Dóra, a keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium kozmetikus tanulója két eredménnyel is büszkélkedhet. A Szakma Kiváló Tanulója versenyen első helyezett lett, (az iskolából más szakmákból többen is dobogós helyezést értek el) valamint a szintén a Szakma Sztár Fesztiválon megrendezett válogató versenyen nyújtott teljesítménye alapján ő fogja képviselni hazánkat idén ősszel a WorldSkills világversenyen, melyet Abu Dhabiban rendeznek meg.

Papp Viktória Dóra a versenyen

- Szerencsére évről – évre ott vagyunk már nem csak egy, hanem több szakmában is az országos élmezőnyben. A plusz munkát elsősorban a szakmai tanárok teszik hozzá a diákok felkészítéséhez. Nyilván ez nem elég: kell egy olyan személyiség is hozzá, aki önfeláldozó és elkövet mindent a sikerért.  Az anyagi plusz terheket vállalnunk kell – ezt a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum biztosítja is. Emellett az iskola szakmai vezetése olyan szponzori hátteret alakított ki, hogy neves kozmetikai cégek támogatják a képzést eszközökkel, anyagokkal – elemezte az eredményes versenyzéshez szükséges tényezőket Csótár András, az Asbóth iskola igazgatója.

Dóra nem csak az érettségihez kötött kozmetikus képzést, hanem az azt megelőző szakközépiskolai tanulmányait is az Asbóthban végezte.

Papp Viktória Dóra iskolájának vezetői Linhart Rita és Csótár András

- Hét év intenzív szakmai törődést kapott. Két versenyre is készítettük párhuzamosan. Nagyon szépen készült mindkettőre: megvan az a mentális képessége, amellyel nyugodtan teljesíteni mindkettőt. Az SZKTV kifejezetten a kozmetikus szakmára, annak kimeneti kompetenciáira épít.

A WorldSkills versenyen a szépségápoló szakmában mérkőznek: ez nagyon összetett. Beletartozik a kozmetika, a manikür, pedikűr, a körömépítés-és díszítés, a teljes testkozmetika és masszázs, valamint a sminkes vonal, a dekorkozmetika. Nyelvtudással is kell rendelkezni– ismertette Linhart Rita, az iskola gyakorlatioktatás-vezetője. Rajta kívül még Németh Nikoletta és Varga Máté volt a tagja annak a teamnek, amely segítette a felkészülést, valamint Dóra  gyakorlati képzőhelyének vezetője, Angyal Eszter is segítségére volt.

- A Szakma Kiváló Tanulója verseny első napján egy tisztításos nagykezelés és fantáziasmink volt  a feladat, melynek a karnevál volt a témája. Nekem volt a legérdekesebb. A második napon volt egy test-és egy ránckezelés. Számomra ez igényelte a legtöbb figyelmet és koncentrációt.

A WorldSkills válogatótól tartottam egy kicsit: azt nehezebbnek éreztem és  a tét is nagyobb volt – összegezte a győztes versenyző, Papp Viktória Dóra, akinek az elkövetkező hónapok kemény tréningekkel telnek az őszi világversenyig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!