Hírek

2017.05.10. 10:37

A testvérváros, Togliatti alkotói elhozták képeiket a kanizsai kiállításra

Sokszínűség. E szóval jellemzi Stamler Lajos művésztanár a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének tárlatát, mely a város napján nyílt meg a Magyar Plakát Házban.

Horváth-Balogh Attila

Rendhagyó módon azonban itt csak a kiállítás egyik fele látható, a szomszédos Kiskastélyban Nagykanizsa testvérvárosa, Togliatti művészei mutatkoznak be alkotásaikkal.

– A Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesülete a rendszerváltás után alakult pár évvel, hogy egyfajta ernyőszervezete legyen a képzőművészeknek – bocsátotta előre Stamler Lajos, aki egyben a szervezet elnöke is. – Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy nem csak profi, a művészetből élő alkotók vannak sorainkban, hanem olyanok is, akik amatőrként kezdték, de mára szakmai értelemben véve professzionálissá váltak. Az egyesület magvát a Szekeres Emil körül szerveződött csoport tagjai, Ludvig Zoltán, Kotnyek István és Bányai Péter adták. Ehhez csatlakoztak idővel a többiek, köztük én is. Ma az egyesületnek körülbelül 15 folyamatosan alkotó és kiállító tagja van.

Stamler Lajos, a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesülete elnöke a kiállításon

Mint azt Stamler Lajos elmondta: eddig évente egy kiállítást rendeztek karácsonykor, de tavaly szóba került, hogy két kiállítás legyen, ezért nyílhatott meg most a város napján az újabb tárlat.

– Kizárólag új alkotásokkal jelentkeztek a tagjaink – folytatta az elnök. – Ezek a kiállítások egyébként elsősorban az egymás előtti megmutatkozást jelentik, a többség tanul a másiktól és néhányan az elmúlt évek alatt egészen páratlan fejlődési ívet futottak be. A teljesség igénye nélkül szeretném megemlíteni a kiállítók köréből az egyesület két doyenjét, Szekeres Emilt és Melega Istvánt, mindketten nagyon energikusan és fiatalos stílusban alkotnak. Hasonló Kotnyek István szemlélete is, és még folytathatnám a sort, mert ez azt gondolom, elmondható az egyesület valamennyi tagjáról. Professzionális alkotóink Ludvig Zoltán és Dániel, az egyesület gerincét pedig Kassainé Szarjas Gertrúd, Járási Ildikó, Ambrus Márta és Domina Zsóka adja. Továbbá megemlíteném Rákhely Zsófiát, aki csodákat művel a textillel – hasonló területen mozog Földvári Zsuzsanna is. Az új nemzedéket Vercz Szilvia, Bekő Veronika, Horváth Györgyi, Hosszú Laura, Péntek Brigitta, Kovács Lilian, Milena Mladenova és Stamler Lili jelenti.

A kiállítás még május 20-ig látható, csakúgy, mint a togliatti művészek, Viktor Burtas, Sergej Csesznokov, Vladiszlav Eremenko, és  Eugene Cipulin tárlata a Kiskastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!