Hírek

2016.10.12. 10:56

SOS! - üzeni a vadgesztenyesor - Az aknázómoly-támadás miatt borultak virágba a védett, öreg fák

Zalaegerszeg - Virágoznak a botfai Erdődy-Hüvös kastély "ánglisának" öreg gesztenyefái, új leveleket bontottak és néhány teljesen virágba borult. S ez nem ünnepi öltözék, inkább halotti lepel.

Fincza Zsuzsa

Sokan örülnek, mert a másodvirágzást a szép, hosszú napsütéses ősz előjelének tartják, mások a globális felmelegedés számlájára írják, a romantikus lelkűek a téli álomra vonuló természetben a tavaszi megújulást vélik felfedezni. Az ok sokkal prózaibb: a vadgesztenyelevél-aknázómoly -  amelynek egyetlen tápnövénye a vadgesztenye - támadta meg a védelemre érdemes matuzsálemeket. Mint dr. Illyés Zoltán biológus is megerősítette, a nyáron sok ilyen aknázómoly-lepkét láttak a fák körül rajzani.

Halotti lepel a védett botfai gesztenyefákon

A vadgesztenyelevél-aknázómoly nem kívülről eszi le a lombot, mint más nagyobb méretű molylepkefaj hernyója teszi, hanem belerágja magát  a levél belsejébe, s ott úgy zabálja ki a levél középső, asszimiláló szöveteit, hogy közben a levél színén és fonákján lévő bőrszövetet érintetlenül hagyja.  A levél végül elszárad és lehullik - a fa lombja a vegetáció második felére jórészt megsemmisül. A több éven át tartó lombvesztés miatt a fák legyengülnek, minden betegség könnyen megtámadja őket.

A  másik mellékhatás:  a fák károsítása őszi másodvirágzást vált ki - ami szintén csökkenti a fák kikeletre tartalékolt munícióit. A vadgesztenyefa őszi, második virágzását okozhatja egy másik kártevő, egy gomba, ami elképzelhető, hogy a botfai "ánglisban" is károsít.

Pár évvel ezelőtt injekciózással már megpróbálták megvédeni a vadgesztenyesort, akkor, mint dr. Illyés Zoltán elmondta, egy kicsit  erőre kaptak a fák, de a következőkben már "csak" permetezéssel próbálkoztak, az ugyan egy bizonyos magasságig hasznosságra tekintet nélkül kiirtott minden rovart, de a fák csúcsán, ahova nem jutott fel a méreg, a molyok tovább aknázták a leveleket és szaporodtak.

A szakember véleménye szerint, ha nem kapnak komoly gyógykezelést a fák, egy-két éven belül teljesen elszáradnak, s ki kell vágni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!