Hírek

2017.08.30. 18:50

Alacsonyan tartják a felvásárlási árakat - Sokan inkább exportálják a tejet emiatt

ZALAEGERSZEG Az elmúlt hónapokban tejhiány alakult ki a világpiacon, aminek hatására megemelkedett a nyers tej ára az unióban. A tejtermékek közül a vaj és a tejszín ára nőtt ugrásszerűen, ami Magyarországon is érezhető. Vajon meddig tart ez a folyamat?

Hajdu Péter

Az előző év elejéhez képest mostanra több mint 50 százalékkal kerül többe a vaj a magyar boltokban - számolta ki az Azénpénzem.hu a Nébih által tavaly közölt árak és idei tapasztalatok alapján. Elképzelhető, hogy a drágulás nem áll meg, Európa más országaiban a tejhiány miatt a tejszín és a vaj ára már duplájára nőtt.

A közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztető megbeszélést tartott a tejtermelők, -feldolgozók és az áruházláncok képviselőinek részvételével. Mint a lapunknak is megküldött tájékoztatóban olvasható, a piaci folyamatok hatására jelentős mértékben emelkedett a nyers tej ára az EU-ban, Magyarországon viszont stagnálás tapasztalható, ezért egyre növekszik a magyar tej exportja. A hazai alapanyag itthon tartásához a felvásárlási ár emelésére lenne szükség. Erre zalai példákat is találunk, a megyében működő tejtermelő gazdaságok közül többen már külföldre szállítják a tejet, s lesz, aki ezt követően kezd tejexportba, mivel itthon a felvásárlási árak nem mozdulnak el az év eleje óta a 90-93 forintról, ami esetenként nem elég a költségekre.

Beke Zsófia, a Tyrol Kft. telepvezetője szeretettel ügyel a jószágokra. Hosszú idő után kénytelenek külföldre vinni a tejet  - Fotó: Katona Tibor

- Exportra szállítunk, mert így folyamatosan és jelentősen jobb árat kapunk a tejért, mint belföldön. Igaz, hogy a meghatározó magyarországi felvásárlóknak az árrendszere bizonyos ideig képes tompítani a tejár zuhanását, míg külföldön az árváltozás azonnali hatású. De hosszabb távon még így is jobban megéri, ha külföldi felvásárlónak adjuk el a tejet - bocsátotta előre Tóth István, a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt. vezetője.

A szakember érdeklődésünkre elmondta, Magyarországról elsősorban Olaszországba, Szlovéniába, Horvátországba és Görögországba jut az exportált magyar tej, de az olasz ár a meghatározó. A dél-európai országban, mint említette, a hazai felvásárlási árakkal szemben az azonnali piacon jelenleg 44 cent a leszállított tej kilogrammonkénti ára. Azaz a szállítási költséget leszámítva 38 centet, átlagosan 110 forintot lehet kapni a Magyarország délnyugati részéről kivitt tejért.

- Mindenképpen van egy 10-15 forintos árkülönbség a hazai és az exportpiac felvásárlási árai között. A termelőknek ez egyáltalán nem mindegy, különösen úgy, hogy ez az ágazat az elmúlt öt év folyamán összesen hét hónapig volt nyereséges. Itthon közel száz forint a nyers tej előállításának az önköltsége. Ahhoz, hogy az országban maradjon a tej, tartósan és folyamatosan 100 forint fölötti felvásárlási árat kellene elérni. Egyébként ma is érkezik az országba olcsó, kommersz UHT tej, ami a feldolgozókat is nehéz helyzetbe hozza.

Munkában Matáncsi Ildikó fejő: 350 tehén adja naponta a tejet a zalaszentiváni kft.-nél

Ha nem éri meg, a másik lehetséges út a tejtermelés megszüntetése. Erre volt példa a fűzvölgyi gazdaság, ahol részben az elmúlt évek 60-70 forintos tejfelvásárlási árainak hatására tavaly döntöttek úgy, hogy beszüntetik a tejtermelést. Ma már nincsenek náluk tejelő tehenek, mint arról beszámoltunk, a gazdaság áttért inkább a húsmarhatartásra.

Az európai tejhiány egyik fő oka és ebben a szakemberek megegyeznek, a 2005-ös uniós kvótamegszüntetés volt. A termelési korlátok eltűnése miatt akkor hirtelen megugrott a mennyiség, ami az árak drasztikus csökkenésével járt. Ennek hatására sok európai termelő felhagyott a tevékenységével, visszaesett a nyerstej-beszállítás. Csökkent a tejzsír alapú termékek (vaj, tejszín) mennyisége is. A vaj esetében fokozza a hiányt és a drágulást, hogy e tejtermék iránt egyre nagyobb a kínai kereslet, és Európában nincsenek már készletek.

Az ágazat szereplői szerint a következő hónapokban nem fog megváltozni a nyers tej hazai helyzete sem. Újabb tehenészetnél, a zalaszentiváni Tyrol Kft.-nél is úgy döntöttek, hogy inkább külföldre viszik a tejet.

- Hosszú éveken keresztül kitartottunk a hazai felvásárlónk mellett. Havonta körülbelül 240 ezer liter tejet fejünk. Próbáltunk egyezkedni a feldolgozóval, de nem sikerült jobb árat elérnünk. Ezért jövő hétfőtől már Szlovéniába adjuk el a tejünket, közel tíz forinttal drágábban, mint itthon - mondta Beke Zsófia, a gazdaság telepvezetője.

A Zal-Agro Zrt. tehenészete az egy tehénre jutó átlagos fejési mennyiség alapján az egyik legeredményesebb tejtermelő a megyében, és még kitartanak a hazai értékesítés mellett. Mint Szabó László elnök-vezérigazgató elmondta, erre az ad lehetőséget, hogy a tejtermelés mellett jelentős a növénytermesztésük, ami a jelenlegi támogatási rendszerben biztosítja a jövedelmezőséget. Egyébként, mint a vezető közölte, literenként 92-93 forintot kapnak átlagosan a jó minőségű nyers tejért az egyik hazai tejfeldolgozó cégtől. Emellett az ár mellett éppen nullára tudják kihozni a tejtermelésük eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!