Hírek

2016.10.17. 14:22

Semmi sem valósul meg a Modern Városok Programból? - Megkérdeztük a városfejlesztőt!

Nagykanizsa – Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban hallani – főleg utcai pletykák szintjén, de olykor sajtótájékoztatók során is –, hogy semmi sem valósul majd meg a Modern Városok Program keretében ígért fejlesztésekről.

Pásztor András

Az persze józan paraszti ésszel is tudható, hogy egy új sportuszoda, sportcsarnok, elkerülő út vagy éppen az ipari területek bővítése nem megy egyik napról a másikra. De, mivel az ördög a részletekben bújik meg, a legilletékesebbtől, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-től kérdeztük meg, hogy is állnak ezen beruházások előkészítései.

A Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. irodáiban gőzerővel folyik a következő időszak kiemelt beruházásainak előkészítése. Horváthné Várza Enikő (balról), Zsirainé Moldován Cecília, Csordás Rebeka, Rodekné Hederics Erika ügyvezető és Bárczi Miklós éppen a napi teendőket, a határidős munkákat beszéli át a délelőtti értekezleten Fotó: Szakony Attila

Orbán Viktor miniszterelnök és Dénes Sándor polgármester tavaly nyáron írta alá a Modern Városok Program kanizsai elemeiről szóló megállapodást. Ebben többek között új sportuszoda, sportcsarnok építése, a Ferences rendház megújítása, egy konferencia- és rendezvényközpont kialakítása, illetve a dél-keleti elkerülő út megépítése is szerepelt. A megállapodás aláírását követően az idei év elején az önkormányzat létrehozta a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft-t, mely társaságnak  feladata minden olyan projekt előkészítése és lebonyolítása, ami összefüggésben van a település fejlesztésével.

– A Modern Városok Program előkészítésére, a megvalósíthatósági tanulmányok, illetve az engedélyes tervek elkészítéséhez 500 millió forintos előleget kapott Nagykanizsa – kezdte Rodekné Hederics Erika ügyvezető, aki jelezte: az előkészítés tekintetében  jól állnak, az uszoda és a sportcsarnok vonatkozásában remélhetőleg még az idén kiírják a pályázatot a tervek elkészítésére. – A Ferences rendház megújításáról szóló projekt is jól halad, elkészült az előzetes megvalósíthatósági tanulmány. A konferencia- és rendezvényközpont kialakítását a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálja – természetesen szorosan együttműködve az önkormányzattal –, az előzetes megvalósíthatósági tanulmány már itt is rendelkezésre áll. A dél-keleti elkerülő út előkészítését a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő  Zrt. végzi, tudomásom szerint a nyomvonal és egy előzetes műszaki tartalom már rendelkezésre áll ennél a projektnél is. A kanizsai ipari területek bővítésével sem közvetlenül társaságunk foglalkozik, hanem a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.  valósítja majd meg – több lépcsőben – a területek vásárlását, majd az infrastruktúra kiépítését. Úgy tudom: első lépcsőben mintegy 100-120 hektárnyi területről van szó.

Rodekné Hederics Erika elmondta: a fenti beruházások szinte kivétel nélkül több milliárd forintba kerülnek, így értelemszerűen a kivitelezésre csak 2018. és 2019. környékén lehet majd számítani.

– Akik azt várták, hogy az idén vagy jövőre elkészülnek ezek a beruházások, nem is sejtik, mennyi egyeztetéssel, tervezéssel, adott esetben módosítással jár egy ilyen komplex fejlesztés. Emellett azt is fontos hangsúlyozni, hogy a beruházások tárcaközi egyeztetése a megalakult munkacsoportok közreműködésével, egy meghatározott ütemezés alapján zajlik – summázta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!