Hírek

2016.01.12. 20:49

Segítik a kismamákat - változások az egészségbiztosítási ellátásban

Számos változás lépett életbe az idei évtől a társadalombiztosítási szabályok körében.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályán ezekről a változásokról tájékoztatták tegnap a Zala megyei társadalombiztosítási kifizetőhelyek munkatársait. Érdeklődésünkre dr. Árok Krisztina főosztályvezető elmondta, jellemzően a száz fő feletti munkáltatók tartanak fenn kifizetőhelyeket, amelyekből zalai székhelyű mintegy 140 van, s ezeken kívül közel 30-nak a zalai telephelyén látják el a tb-feladatokat. Számos esetben, főleg egészségbiztosítási területen igényelbírálással, pénzellátással is foglalkoznak a kifizetőhelyek munkatársai, ezért fontos, hogy naprakészek legyenek.

A főosztály végzi a felügyeleti ellenőrzéseket, s a szakértők felhívták a figyelmet a napi gyakorlatban előforduló hibákra, amik elkerülésére tanácsot adtak. A főosztályvezető elmondta, az egészségbiztosítási ellátások körében a fontosabb változások főleg a kismamaellátásokat érintették.

Dr. Árok Krisztina elmondta: a legfontosabb változások a kismamaellátásokat érintették
Fotó: Pezzetta Umberto

– A gyed extra bevezetésével több éve megkezdődött a gyermekvállalás ösztönzése. A gyermekgondozási díj mellett eddig csak a gyermek egy éves kora után lehetett visszamenni dolgozni. Ettől az évtől a kismamák már a gyermek féléves korától is elmehetnek dolgozni úgy, hogy mellette megtarthatják a gyed ellátását is. Ez a változás a gyes-re is vonatkozik – említette dr. Árok Krisztina a kismamák számára az egyik legfontosabb változást.

Módosult a gyermek legfeljebb kétéves koráig járó gyed időszak és a biztosításban töltött idő kapcsolata. Eddig a gyed idejét befolyásolta a biztosításban töltött idő, ami alapján nem mindenki vált jogosulttá két évig az ellátásra. A rövidebb biztosítással rendelkezők rövidebb ideig lehettek gyeden, viszont január 1-jétől valamennyi biztosított a maximális kétéves ellátásra jogosult (ikrek esetén 3 éves korig), a tb-nél ez ügyben már nem vizsgálják a biztosításban töltött időszak hosszát.

Változott a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyed kedvezményszabály alkalmazása, aminek következtében a hivatal 2015. július elsejéig újraszámolja a gyermekek után járó ellátásokat, és mindenkinek a számítási szabály alapján kedvezőbb összegű ellátást folyósítják, továbbá a minimálbér változása következtében néhány ezer forinttal emelkedett a gyed összege is.

Januártól kiterjesztették a családi pótlék jogosultságot, most már a szülővel együtt élő élettárs is megkaphatja azt. Eddig ugyanis csak szülő, gyám, vagy nevelőszülő vehette igénybe. A családtámogatási ellátásokat a tárgyhónapot követően utalja a hivatal, de ezt tavaly is előrehozták az iskolakezdés anyagi terheinek enyhítésére. Idén már jogszabály írja elő, hogy az ügyfeleknek augusztus utolsó hetében meg kell kapniuk a tárgyhavi ellátást, tájékoztatott dr. Árok Krisztina főosztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!