Hírek

2017.08.31. 18:15

Ingyenes parkolás jár a környezetbarát autóknak, és új köztéri szobrok is lesznek Nagykanizsán

NAGYKANIZSA Ingyenes lesz a parkolás a városban a zöld rendszámú, környezetbarát autóknak. Erről és egy újabb köztéri alkotás elhelyezéséről is döntött tegnapi ülésén a nagykanizsai közgyűlés.

Pásztor András

A jövőben az egész város területén ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámmal rendelkező, elektromos autók. A döntést tegnap hozta meg a testület, miután a város önkormányzata korábban két elektromos töltőállomás kialakításához nyert támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán. A város a pályázatban vállalta, hogy ingyenessé teszi a parkolást e járművek számára.

A közgyűlés arról is döntött, hogy pályázatot ír ki a Pannonia cégcsoport ügyvezetői tisztségére. A hulladékgyűjtéssel és -kezeléssel foglalkozó önkormányzati cég élére olyan jelentkezőket várnak, akik egyetemi végzettséggel, vezetői gyakorlattal és nyelvvizsgával rendelkeznek. A pályázatokat legkésőbb szeptember 20-ig kell leadni a hivatalban.

A szobor a kereskedővárosi múltat idézi Fotó: A szerző

A testület egy új köztéri alkotás elkészítéséről is döntött. Mint elhangzott: 2015 tavaszán nagyvonalú felajánlást tett Velenczei Ferenc kanizsai vállalkozó. Tízmillió forintot ajánlott fel egy olyan köztéri alkotás elkészítésére, amely utal Nagykanizsa kereskedővárosi múltjára. Az első körben meghirdetett pályázatra ugyan érkeztek ötletek, tervek, ám azok közül egyik sem nyerte el az adományozó és a művészeti tanács tetszését. A felajánló ezután vette fel a kapcsolatot Sörös Rita kaposvári szobrásszal, aki a megadott témában több makettet készített. Végül a két, egymással beszélgető nőalak mellett döntöttek. A kompozícióba egy frappáns ötletet is beleálmodott a művésznő, a hölgyek ruhájába ugyanis rejtett világítás kerül, így sötétedés után is mutatós lesz az alkotás.

A közgyűlés tegnap jóváhagyta a szobor tervét, sőt a helyéről is döntés született. Az Ady utca északi szakaszán, a Vasemberház és az egykori Kanizsa Áruház között lesz majd látható a kompozíció.

A közgyűlés elfogadta a Deák-Varga Dénes főépítész által kidolgozott településképi arculati kézikönyvet is, valamint a város új településszerkezeti tervét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!