Hírek

2017.08.01. 15:01

Fafaragás, textilszobrászat és parathasütés Rezin

Batikolnak, nemezelnek, agyagoznak, faragnak, sütnek - főznek: régi, hagyományos kézműves foglalkozásokat és újabb alkotó technikákat is megismerhetnek azok a gyerekek, akik a hetet a rezi önkormányzat több mint egy évtizedes múltra visszatekintő alkotó táborában töltenek.

Keszey Ágnes

A falu több helyszínén alkotnak a Reziben és térségbeli településeken élő, nyári vakációt töltő diákok, pedagógusok, művészek és a szakterületek jeles képviselői segítségével. Mindenki minden művészeti ágat kipróbálhat, s az elkészült alkotásokat a tábor végeztével haza is viheti.

Zubai Etelka iskolaigazgató a batikolást is bemutatta - Fotó: Keszey Ágnes

–Ezt a tábort már 11 éve azért szervezzük, hogy a gyerekeknek  értékeket tudjunk megmutatni és átadni az alkotói folyamatokon keresztül. Kézműves foglalkozásokon vehetnek részt: többek között van batikolás, tűzzománcozás, gyöngyfűzés. hímzés és  egy külön csoport csak  fafaragással foglalkozik. A régi foglalatosságokat szeretnénk bemutatni és megtanítani a gyerekeknek - mondta el Tafota Istvánné művelődésszervező. Tavaly a legnépszerűbb a textilszobrászat volt, ezt idén is nagyon várják a gyerekek: szerdán  újrahasznosítható anyagokból, ruhákból készítenek szobrokat saját elképzelésük szerint. Nem csak a látványos alkotások, az ízek is szerepet kaptak: a gyerekek- persze szakavatott segítséggel -  kedden például saját kezükkel formázhattak kiflit, más népek konyhájába bepillantva pedig parathát,  majd miután a kifli  megsült a turistaház udvari kemencéjében, és a lepénykenyér is elkészült,  természetesen  meg is ették.

Lukács Szilárd, Hegedüs Luca, Czibor Csenge és Gál József (jobbról-balra) Somogyi Zoltán Max gasztronómiai tanácsadó segítségével készített kiflit és lepénykenyeret  Fotó: Keszey Ágnes

Somogyi Kitti is segített a gyerekeknek- Cserép Anna, Horváth Dorina és Rénes Laura a tepsibe rakja a saját kezűleg formázott kifliket - Fotó:  Keszey Ágnes

A alkotótáborban készült művekből pénteken 18 órakor  egy estés tárlat nyílik majd a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!