Hírek

2011.06.28. 06:56

Rétisasfészket találtak az erdészek Zalában

Kis szerencsével Zalában is láthatunk magasban köröző sast, csupán be kell tartani néhány szabályt. Mindezt Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa mondja annak kapcsán, hogy újabb fészket fedeztek fel a Zalaerdő Zrt. területén.

Gyuricza Ferenc

Évekkel korábban a fokozottan védett sasok fészkeinek helyét szigorúan titokban tartották, ma azonban már engedékenyebb a természetvédelem. Pontos koordinátákat ugyan most sem árulnak el, annyit azonban megtudhatunk, hogy Hernyék és Nova határában, egy 120 éves bükkösben fedezték fel a rétisasok újabb fészkelőhelyét.

– Éppen egy felújító vágást terveztünk, amikor az erdőt járva egyik munkatársunk felfedezte a fészket – mondta a Zalaerdő Zrt. lenti erdészetének műszaki vezetője, Pálinkás Ákos. – Ezt azonnal jeleztük a Nemzeti Park felé, s el is halasztottuk a munkálatokat.


Lelkes András szerint ez a helyes eljárás, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a védett érték nem jelenti a gazdálkodás teljes körű felfüggesztését, csupán tér- és időbeli korlátozást kérnek. A természetvédelmi őr elmondta: a rétisas nagyon sérülékeny madár, így a költési és fiókanevelési időszakban minden zavaró jelre mozdul, azonnal elhagyja a fészket, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a tojások kihűlnek, illetve a magára hagyott fióka elpusztul. Amennyiben viszont elfogadjuk a szabályokat, úgy az állomány gyarapodásának köszönhetően mind nagyobb lesz az esélye annak, hogy kirándulás során magasban köröző sasokat láthassunk.

– Ez közös érdekünk – folytatta Gróf András, a lenti erdészet igazgatója. – A természetvédelmet mi is fontosnak tartjuk. A most felfedezett sasfészket védeni fogjuk, ám azt is valljuk, hogy nem szabad elzárni a csodálatos madarat az érdeklődők szemei elől.

A szakemberek azt tanácsolják, aki rétisast szeretne látni, annak nem a fészkelőhelyet kell keresnie, hanem elsősorban a vizes élőhelyeket célszerű látogatnia, hiszen a két és fél méter szárnyfesztávolságú madár ott bukkan fel a leggyakrabban. Zala megyében a csömödéri víztározó környékét, a miklósfai tavakat, a Kis- Balatont, illetve a Mura környékét ajánlják a természetbarátoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!