Hírek

2011.09.19. 17:20

Rapsicok akadtak horogra

A Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség elnöke azt mondja, pénzben ki sem lehet fejezni, mekkora mennyiségű halat fognak ki illegálisan a Balatonból.

Sámel József

Bozsoky Ferenc annak kapcsán fogalmazott ekként, hogy a szervezet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-vel közösen horgászellenőrzést hajtott végre a Balatonon és a Kis-Balatonon.

-  Együttműködési megállapodást kötöttünk a céggel, ennek keretében hetven emberünk kapott halőri kiképzést. A munkánkkal így tudjuk segíteni a halállomány védelmét  - tette hozzá. 

A napokban, az esti órákban megtartott akcióban tizenkét halőr, illetve hat társadalmi segítő vett részt, öt motorcsónakkal és öt gépkocsival. A razzia keretében kétszázhatvan horgászt ellenőriztek, öt feljelentést tettek a halászati törvénybe ütköző magatartás miatt. Konkrétan, négy fő engedély nélkül horgászott, egy pedig botos horgászat miatt került a listára.

A razzia résztvevői találtak, s felszedtek  egy kétszáz darabos sorhorgot is. Az egyik rapsic a Nyugati Övcsatornában akadt horogra, annak vízfelületét ugyanis harminc méter hosszú hálójával keresztben teljes egészében lezárta. Próbált ugyan elmenekülni a zsákmányával (négy ponty, négy balin és egy amúr), ám ez nem sikerült, a polgárőrök a rendőrség kiérkezéséig visszatartották.

- Fontos, hogy a Balatonon rendet tegyünk a halállomány védelme területén - mondta Bozsoky Ferenc.  -Sajnos a rapsicok számos módszert alkalmaznak, melyek megnehezítik az ellenőrzést végzők dolgát. A lényeg, hogy az ellenőrzések folyamatosak legyenek, a rosszban sántikálók meg se tudják kezdeni a munkájukat, ki se tudják helyezni a hálóikat. Ennek érdekében továbbra is segítjük a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkáját, a vízen és szárazföldön egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!