Hírek

2013.06.19. 13:06

Ragaszkodnak a kétnyelvű iskolákhoz

Domonkosfa, Hodos - Annak ellenére sem járul hozzá a magyar nemzeti kisebbség érdekképviseleti szerve a kétnyelvű általános iskolák bezárásához, hogy szinte teljesen elfogytak a gyerekek.

Gyuricza Ferenc

Az anyanyelvi oktatást sokkal fontosabbnak tartják a financiális szempontoknál.

A muravidéki kéttannyelvű általános iskolák közül elsősorban a pártosfalvai és a hodosi intézményekben csökkent drasztikus mértékben a tanulók létszáma. Mindez általános demográfiai okokra vezethető vissza, de az asszimiláció is szerepet játszik benne. 2013-ra olyan súlyos helyzet alakult ki, hogy még az összevont osztályokkal sem tudnak minimális létszámot, azaz öt főt biztosítani a domonkosfai és a hodosi tagiskolákban, így a szlovén oktatási minisztérium javaslatot tett azok ideiglenes bezárására. A szlovéniai magyarok érdekképviseleti szervei azonban nem támogatják a javaslatot, s miután a nemzetiségi önkormányzatok társalapítói az intézményeknek, jóváhagyásuk nélkül nem is kerülhet sor a tanítás felfüggesztésére az érintett intézményekben. A szlovén alkotmány a nemzeti kisebbségek szempontjából az egyik legliberálisabb Európában, ezt tudják most a muravidéki magyar önkormányzatok kihasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!