Hírek

2017.04.21. 14:27

Több évtizede tesz meg mindent a gyerekekért a kanizsai bölcsödés - kitüntették

Április 21-ike a bölcsődék napja. Csütörtökön a megyében működő bölcsődékben ünnepségeket tartottak, elismeréseket adtak át a dolgozóknak.

Pásztor András

Zalaegerszegen az önkormányzat alsóerdei pihenőházában gyűltek össze a dolgozók a megyeszékhely négy bölcsődéjéből, akikhez a zalaszentivániak is csatlakoztak, s összesen körülbelül százan vettek részt a programon. Elsőként dr. Gárdos László, a megyei kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa előadását hallgatták meg a lázcsillapításról és a gyerekek ételintoleranciájáról. Prenner Zsuzsanna, a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője köszöntötte a dolgozókat, felolvasva Balaicz Zoltán polgármester üdvözletét.

Tolvaj Márta alpolgármester nyitotta meg a megyeszékhelyen hetedik éve megtartott ünnepséget. A bölcsődék napját országszerte abból az alkalomból tartják, hogy 165 éve ezen a napon nyitották meg az első bölcsődét Pesten. Az alpolgármester többek között arról szólt, hogy Zalaegerszegen 395 férőhellyel működnek a bölcsődék. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően elég férőhely áll rendelkezésre, megszűntek a várólisták. Mint közölte, az országos 13 százalékos átlaggal szemben itt a gyerekek 20 százalékának elhelyezéséről tudnak gondoskodni. Az alpolgármester szólt még az idén és jövőre tervezett bölcsődei fejlesztésekről. Hét dolgozó kapott elismerést. Közülük Gáspár Lászlóné, a Napsugár úti bölcsőde vezetője a fővárosban vette át a bölcsődék 165. éves évfordulója alkalmából adott díszoklevelet.

Nagykanizsán immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a bölcsődék napját, amit ezúttal is szakmai konferenciával kötöttek egybe a szervezők. Az idén a segítségnyújtás témája köré csoportosultak az előadások. Elsőként Turi Renáta gyermekjogi képviselő szólt a gyermekeket megillető jogokról. Mint mondta: bár a törvényi szabályozás értelmében semmilyen testi vagy lelki fenyítés nem alkalmazható a gyerekeken, ettől függetlenül a magyar társadalomban elfogadott dolog a gyerekek megregulázása.

Ezután a résztvevők érzékenyítésére került sor, Bognárné Bengő Hajnalka szociálpedagógus ugyanis a koraszülött gyerekekről és szüleikről, eme speciális élethelyzetről tartott előadást.

Dergez György mentőápoló a gyermek elsősegélynyújtásba adott betekintést, kiemelve, hogy sérülés esetén az a legfontosabb, hogy a felnőtt ne essen pánikba.

A konferencia zárásaként Pusztai Györgyné, a Napraforgó Bölcsőde kisgyermeknevelője vehetett át elismerést, több évtizede tartó áldozatos munkája okán.

A kanizsai bölcsődei dolgozók közül idén Pusztai Györgyné kapott elismerést több évtizedes áldozatos munkájáért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!