Hírek

2017.06.05. 19:05

Pünkösdi programok Zalában - minden korosztály megtalálhatta a kedvére valót

KÖRKÉP A pünkösdi hétvégén szerte a megyében az ünnephez kötődő néphagyományokat idéztek meg a rendezvényszervezők.

Fincza Zsuzsa

Nagykanizsán a pünkösdölők elsőként az Erzsébet térre mentek, ahol Karádi Ferenc alpolgármester fogadta az ünneplőket. Mint mondta: minden település és közösség, így a kanizsai is fontosnak érzi, hogy pünkösdkor összegyűljön és ünnepeljen, mert a Szentlélek eljövetele a megújulást jelenti. Pünkösd üzenete pontosan ebben ragadható meg: vagyis miképpen tavasszal megújul a természet, úgy kell nekünk is újra és újra megújulnunk önmagunkban és teljes közösségünkben.

A pünkösdi királynő címért mérkőzők egyike, Seibert Evelin „kígyót bűvöl" Hévízen Fotó: Keszey Ágnes

Az ünneplők ezt követően a Jézus Szíve Plébániához vonultak, ahol Arányi Zoltán káplán fogadta a népviseletbe öltözött hölgykoszorút. Ezt követően a Hevesi Sándor Művelődési Központ előtti téren kezdetét vette a kulturális program. Fellépett többek közt a Bojtár Népzenei Együttes és Vajda Margit, a Kanizsa Csillagai Együttes, a Zalagyöngye Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat. Este 7 órától pedig Herczku Ágnes adott koncertet. A téren népi gyermekjátékok és kézműves foglalkozások is várták a kisebbeket.

Zalalövőn zsákban futásban is jónak kellett lennie annak, aki pünkösdi király szeretett volna lenni Fotó: Gyuricza Ferenc

A zalaegerszegi Gébárti-tónál a Kézművesek Házában hétfőn tartották a X. Családi Pünkösd programot, amely délelőtt kézműves játszóházzal és mesterségbemutatókkal várta az érdeklődőket. A kilátogatók a kovácsműhely munkájába nyerhettek betekintést, majd délután a Család Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjának pünkösdi műsora után a Ziránó Bábszínház és a Csádé Zenekar szórakoztatta a családokat. A helyi termelők jellegzetes zalai étkeket kínáltak.

Zalalövőn tizedszer rendezte meg a király- és királynőválasztással egybekötött pünkösdi programját a helyi Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület.

Lispeszentadorjánban a győztes ételt kóstolják a zsűri tagjai. Balról: Egresics Norbert, Imre Tibor és Papócsi Zoltán Fotó: Gyuricza Ferenc

- A nyugat-zalai térségnek ez a legnagyobb pünkösdi hagyományőrző rendezvénye - mondta Csonka Ferenc elnök. - Zalából és Vasból egyaránt vonz érdeklődőket, a programot pedig úgy állítjuk össze, hogy az az egészen a fiataloktól az idős korúakig mindenki igényét kielégítse.

Szombaton többek közt főzőversennyel, kulturális műsorral, kézműves és helyi termékek vásárával várták az érdeklődőket az íjászparkba, de itt tartották a gyermekek számára meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetését is. Ez utóbbira tíz zalai és vasi iskolából hetven diák nevezett. Az alsó tagozatosok közt első helyezét ért el Tóth Emese (Zalalövő), második Varga Emese (Teskánd), harmadik Kanta Petra (Salomvár) lett, míg különdíjat Gál Vivien (Zalalövő) kapott. A felsősök versenyét Molnár Amina (Zalaegerszeg, Zrínyi) nyerte, második Horváth Aida (Bagod), harmadik Nagy Liza (Zalalövő) lett. A főzőverseny győztesei a pincepörköltet készítő őrimagyarósdiak lettek, a pünkösdi királynő és király címeket pedig Baki Krisztina (Zalalövő) és Schettrer Balázs (Viszák) érdemelték ki.

Nagykanizsán a pünkösdölőket a Jézus Szíve Plébánia előtt Arányi Zoltán káplán fogadta Fotó: Pásztor András

Lispeszentadorjánban a helyi önkormányzat már harmadik alkalommal rendezte meg a pünkösdi fesztivált, amelyet változatos kulturális bemutatókkal és sokszínű közösségi programelemekkel igyekeztek vonzóvá tenni. A legélénkebb érdeklődés talán a főzőverseny iránt mutatkozott, ezúttal 11 csapat vállalkozott arra, hogy a Papócsi Zoltán, Egresics Norbert és Imre Tibor alkotta háromfős zsűri, no meg az érdeklődők sokasága előtt bemutassa tudományát. Mindez a kiscsehi Fakanálforgatók csapatának sikerült legjobban, akik Tóth Csaba és Bocskor András vezetésével hentes tokányt készítettek petrezselymes tárcsás kockakrumplival.

- Ez tipikusan hegyi étel, amit saját recept alapján készítettünk - mondta Tóth Csaba. - A hentes tokánynak a savanyú uborka a lényege, mi mindig házilag eltett savanyúságot használunk, ez a titok.

- No meg a fűszerezés, de annak nem árulhatjuk el az összetevőit, mert akkor a legközelebbi versenyen a vetélytársak előnyben lennének velünk szemben - fűzte hozzá Bocskor András, a csapattársak derültségét kiváltva.

Hévízen hétfőn pünkösdi királyt és királynét választottak. A Fanyűvő népi játékpark eszközein játszhattak a versenyzők, akik a régi pünkösdi hagyományok szerint most is ügyességüket mérték össze. A játékos versenyt - melyet felnőtteknek hirdettek meg - két ceremóniamester, Kalapos István műsorvezető és Dányi Krisztián, egy televíziós sorozat szereplője vezette. A pünkösdi király a nyíregyházi Szentmiklósi József, a királynő pedig a fővárosból érkezett Tóth Dóra lett. A pünkösdi hétvégén koncertek is szórakoztatták a fürdőváros lakóit és vendégeit.

Botfán az idén 10 éves Összefogás Botfáért Egyesület a szokásosnál is színesebb programok ígéretével terelte össze Zalaegerszeg déli városrészének népét.

- A pünkösd ősi gyökerű és legnagyobb ünnepe a botfaiaknak, az egyházközségtől örököltük, de jó pár éve falunapokká" nőtte ki magát - mutatott körbe vasárnap délután a közösségi ház udvarán nyüzsgő, sütő-főző, kuglizó, ugrálóvárazó, műsort néző tömegen Kocsis Sándor, a szervezők vezetője.

A botfai színpadon a 20 éves Búzavirág Lányok-Asszonyok Klubjának táncköre is bemutatta tudását Fotó: Fincza Zsuzsa

A nap a templomban szentmisével kezdődött, a kastélyparkban ünnepélyes megnyitóval folytatódott, délután a közösségi házban és udvarán véradással, főzőversennyel, gyerekprogramokkal és "3B"-s (Botfa+Besenyő+Bocfölde) kultúrműsorral folytatódott. S miként magától értetődött reggel, hogy a nép a templomba vonult, úgy állt színpadra délután Kamill atya, a ferences plébánia káplánja, hogy Nagy Lajos alapító mellett a Válicka zenekarban "nyúzza" a citerát.

Hétfőn a sportpálya népesült be, ahol két botfai bajnokcsapat éremosztása is lezajlott - de közben nyíllövészetben, dartsban és labdarúgásban bárki ki is próbálhatta magát.

SZÍNES PROGRAM

Rédicsen vasárnap vette kezdetét a hagyományos pünkösdi hétvége, ami hétfőn egész napos programmal folytatódott. A szentmisét követően délben indult el a főzőverseny a rendezvénynek helyet adó sportpályánál. Összesen 13 csapat gyújtott tüzet a bográcsok alá, hogy elkészítse a babgulyást, amit szakértő zsűri értékelt. Emellett sportprogram is várta a látogatókat, a GÓNA női kézilabdacsapata a helyiekből összeállít férfi csapattal mérkőzött meg, illetve különféle ügyességi játékokra is jelentkezhettek a vállalkozó szelleműek. A kulturális program előtt Vigh László, a térség országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket, majd fellépett a helyi asszonykör, a Kerka Táncegyüttes, a Mixolíd Kamarakórus, Stángli Tibor és a Piás Nővérek együttese is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!