Hírek

2017.08.05. 16:20

Tündéri település lett Ozmánbük

A szombati falunap keretében Tündéri település címet vehetett át Kovács Anikó, Ozmánbük polgármestere Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztostól.

Magyar Hajnalka

A cím elnyerésének feltétele az volt, hogy minden portán viruljon legalább egy gyümölcsfa. Vigh László kezdeményezése, amely táblával jutalmazza az ősi gyümölcsfajták megőrzésén munkálkodó településeket, Ozmánbükön is visszhangra lelt.

Vigh László átadja a Tündéri település címet igazoló táblát Kovács Anikónak

Fotó: Pezzetta Umberto

- Elég sok kertben eleve voltak már gyümölcsfák, de a cím elnyerése érdekében tavaly oltónapot rendeztünk, csemetéket ültettünk, s számíthattunk egy falubeli fiatalember segítségére is, aki oltással foglalkozik - számol be a célt szolgáló kezdeményezésekről Kovács Anikó. - További terveink is vannak, egy közeli szabad területen őshonos gyümölcsfák ültetésében gondolkodunk. A falubeliek szorgalmasak, gondozzák a kertjeiket, őrzik a hagyományokat. Legtöbb helyen almafa található az udvaron, a klasszikus fajták mellett például ősi batul alma, piros pogácsaalma, korai nyári alma is - sorolja a polgármester, hozzátéve, hogy nagymamájától ismeri a régi elnevezéseket. - A körték közül is felbukkan több régi fajta, mint például a hébér, vagy tüskéskörte.

- Az általam elindított Tündéri település mozgalom eredője a Kovács Gyula erdész, gyümölcsész nevével fémjelzett Tündérkert mozgalom, amely az őshonos gyümölcsfák megmentésére indult - mondja el Vigh László. - Ebből támadt a gondolatom, hogy táblával ismerjük el azon települések fáradozását, amelyek elérik, hogy minden család szakíthasson friss, egészséges gyümölcsöt a saját fájáról. Ozmánbük már a hetedik falu a sorban, ahol nagy örömmel átadhatom a Tündéri település táblát, amit aztán majd kihelyeznek valamely közintézményre. Azt tapasztalom, inspirálóan hat a felhívás, azt tervezem, hogy megyei, majd országos szintre emeljük a kezdeményezést. Szépen mutat az udvarokban a tuja is, de egy gyümölcsfa mégiscsak más. A gyerekek így természetes környezetben ismerhetik meg a szilvát, körtét, barackot, diót, nem csak az üzletek polcain találkoznak velük.

Ozmánbükön újabban kétévente rendeznek falunapot, a köztes években pedig kirándulást szerveznek. Legutóbb Kaszó környékét fedezhették fel az ozmánbükiek, teljesen ingyenesen.  Az idei faluünnep újdonsága az airsoft bemutató és a kézművesszappan-készítés volt, ottjártunkkor pedig a Bagodi Fekete István Általános Iskola bájos zebrajelmezt öltött tánccsoportja készült éppen fellépésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!