Hírek

2017.07.04. 12:54

Pattints, csiszolj! - régészeti tábor a Göcseji Múzeumban

ZALAEGERSZEG - A tavalyi siker nyomán idén is régésztábort szervezett a Göcseji Múzeum. Kedden megnéztük, mivel töltik az időt.

Magyar Hajnalka

Egyenesen a kőkorszakba csöppentünk, a gyerekhad ugyanis hatalmas buzgalommal készített pattintott és csiszolt szerszámokat arra alkalmas kövekből. Szakértő segítséget is kaptak mindehhez, Nagy Gergely, a szombathelyi Savaria Múzeum kísérleti régésze jóvoltából.

- Mi már évek óta rendezünk régésztábort, s a múzeumpedagógiai kapcsolatok révén idén meghívást kaptam Egerszegre - kezdi a szakember. - A foglalkozásokon az ősemberek technikáját alkalmazva készítünk a gyerekekkel aratókést és kővésőt. Azt az időszakot idézzük meg, amikor megjelentek Európában az első élelemtermelő kultúrák. A korabeli gabonaféléket fanyelű, kőberakásos élű késekkel aratták le, ilyet készítünk mi is.

Nagy Gergely kísérleti régész irányításával a kőbalta csiszolásához készülnek a gyerekek

A kísérleti régész pattintáshoz alkalmas tűzkövet is hozott magával, amiből kagylós törésfelülettel választhatók le a vékony, ám éles pengedarabok, amelyeket aztán fa nyélbe applikálnak.

Büszkén mutatja frissen elkészült őskori aratósarlóját az Ady-iskolába járó Végh Viola.

- Nagyon érdekel a régészet, ha lehetőségem nyílik rá, felnőttként is ezt szeretném csinálni... - mondja.

Büszkén mutatja frissen elkészült őskori aratósarlóját az Ady-iskolába járó Végh Viola Fotó: Magyar Hajnalka

Ezután a csiszolt kőkorba lépnek tovább a gyerekek, kipróbálva a kővéső és kőbalta készítés fortélyait.

- Zöld palából dolgozunk, ami puha kőzetnek számít, de nem annyira, hogy ne kellene kitartó munka a megformálásához - halljuk Nagy Gergelytől. - Kőlapon, vizes homok segítségével zajlik a kövek dörzsölése. Órákig is eltart a művelet, de a gyerekek nagyon kitartóak.

Tudakoljuk, mivel foglalkozik a kísérleti régész? Mint kiderül, kísérletekkel keresi a választ tudományos kérdésekre. Jelen foglalkozás révén például arra kaphatunk választ, hogy azok a furcsa leletek, amelyek nem egy ásatáson előbukkannak, származhatnak-e gyerekek kezétől. Megesik ugyanis, hogy olyan tárgyak kerülnek elő, amelyek eltérnek a megszokottól. A mai gyerekek munkái támpontot jelenthetnek a kérdés eldöntéséhez.

A régésztábor sok egyébre is alkalmat kínál. A résztvevők ellátogatnak a zalavári ásatáshoz, kirándulnak Szigligetre, kutatnak a levéltárban, s középkori életmódbemutatóban is részük lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!