Hírek

2017.03.29. 19:49

Még nincs döntés a Georgikon kar jövőjéről

Már írtunk arról, hogy az agrár-felsőoktatás átalakítását tervezi a kormány. A tervek szerint az intézmények egy központi egyetemhez csatolva működnének, ami befolyásolhatja az önállóságukat. A jelenlegi tervezet szerint a Georgikont is integrálnák.

Keszey Ágnes

A keszthelyi, idén 220 éves intézmény jelenleg a Pannon Egyetem karaként működik. Az agrár-felsőoktatási reform keretében folyamatosan formálódnak a munkaanyagok, a társadalmi egyeztetések és az intézmények visszajelzései nyomán.

Magyar és külföldi hallgatók is tanulnak Keszthelyen. A Georgikon legrégebbi hagyománya a sárgulás, amikor a végzős gazdászok búcsúznak az egyetemtől. Képünk a tavalyelőtti ünnepségen készült
Archív fotó: Keszey Ágnes

– Az eredeti pont, ahonnan ezt a munkaanyagot indították, egy agrártudományi egyetem létrehozása, amely a hazai képzőintézmények agrárkarainak integrációját jelenti. Ez strukturális változással jár, a folyamat a munkaanyagban végig jelen van. Ugyanakkor az integrálandó karok köre hol bővült, hol szűkebbé vált. A Georgikon folyamatosan a nagy agrártudományi egyetem részeként jelent meg – idézte fel lapunknak dr. Polgár J. Péter dékán.

Az egyetemi vezetők által ismert tervezet legfrissebb verziójában a korábbi telephelyi megnevezéstől eltérően már a központi intézmény kampuszaként szerepel a Georgikon.

Dr. Polgár J. Péter

– A kampusz a jelenlegi munkaanyagban egy egyetemi struktúrát működtető, egy vagy akár több kar együttműködéséből, az ottani erőforrások összehangolt működtetéséből felépülő felsőoktatási képzőhely. A Georgikon jelenleg egy működő, konszolidációra, azaz extra anyagi támogatásra soha igényt nem tartó, önfinanszírozó egyetemi rendszer része. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy vannak ennek a tervnek szakmailag is megkérdőjelezhető részei. A Georgikon magas hallgatói állománya, kiemelkedően magas projektfinanszírozási lehetőségei azt is jelentik, hogy a Pannon Egyetem komoly veszteségeket szenvedne el ezzel a struktúraátalakítással – véleményezte kérdésünkre a jelenlegi tervezetet Polgár J. Péter.

Az agrár-felsőoktatás átalakításával kapcsolatosan Manninger Jenő országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a cél az, hogy koncentráltabban, kevesebb képzési hellyel, magasabb tudományos színvonalon működjön az oktatás és versenyképesebb legyen az agrárágazat. Álláspontja szerint a kisebb karok integrációja a fejlesztést és a továbblépést, a tudományos színvonal emelkedését szolgálná; ám a Georgikon esetében saját javaslatát is megfogalmazta.

Manninger Jenő

– Ha a központi egyetemhez csatolnak több olyan, főleg kelet-magyarországi kisebb kart, melyek önállóan nem életképesek, az jó koncepció. Ám Keszthely bevonása nem ilyen egyértelmű kérdés. Egyrészt – mint ahogy ezt eddig is bebizonyította – a jelenlegi keretek között is életképes. Másrészt a dunántúli hallgatók előnyben részesítik a keszthelyi intézményt: jók a jelentkezési adatok. Emellett jelentősek a kutatási-fejlesztési projektek is. Azt javasoltam az egyeztetések során, az egyetemi vezetőkkel egyetértésben, hogy a keszthelyi egyetem továbbra is a Pannon Egyetem keretein belül működjön, a tudományos munkát pedig más módszerekkel irányítsák országos szintről –  hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

Mind a dékán, mind az országgyűlési képviselő elmondta: az átalakítás módjairól még nem született döntés, folyik az egyeztetés és a szakmai viták sora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!