Hírek

2015.08.11. 12:06

Összegyűlt a város búzája is - 500 kilót küldenek a Magyarok Kenyere mozgalom céljaira

Zalaegerszeg - A Magyarok Kenyere nevű országos búzagyűjtő jótékonysági programban idén is részt vesz a megyeszékhely, a város búzáját tegnap adták át.

Hajdu Péter

A ságodi városrészben levő gazdasági központban az önkormányzat nevében Tolvaj Márta alpolgármester vette át és köszönte meg azt az 500 kilogramm búzát, amit Gyergyák Szabolcs gazdálkodó a várostól bérelt földeken termesztett, és ajánlott fel a nemes célra.

A búza zsákokba töltése után Tolvaj Márta alpolgármester méltatta beszédében a mozgalom jelentőségét, illetve a búza, valamint a kenyér ősidőktől betöltött kettős szerepét az ember életében. E kettős szerep a napi táplálék mindennapi szükségletét jelenti, illetve szimbolikus jelentősége van, ami szerint magáról az életről szól.

Tolvaj Márta és Gyergyák Szabolcs beköti búzás zsákokat Fotó: Katona Tibor

- A kenyér jelentette a család bőségét, gazdagságát, termékenységét, ezért nagy tisztelet övezte. A kovász Isten országának növekedését szimbolizálta, Jézus cselekedetei között is megjelenik a kenyérszaporítás, továbbá a nép ajkán is fennmaradtak a kenyérrel kapcsolatos közmondások, hiedelmek, dalok a kenyérrel kapcsolatban - mondta többek között az alpolgármester.

Majd az öt éve megindult mozgalom kapcsán a kenyérről, mint a nemzeti összetartozásról, összefogásról és szolidaritásról beszélt. Idén is a Mohács melletti malomnál lesz összeöntve augusztus 16-án az ország minden részéből összegyűjtött búza, közte a zalai megyeszékhelyé is. Az ebből őrölt lisztből sülnek az augusztus 20-i ünnepségekre a kenyerek, legnagyobb mennyiségét karitatív célokra fordítják: erdélyi és kárpátaljai magyar gyermekotthonok lakóin túl az idei cél szerint minden magyar megye gyermekei is részesülnek az összefogás eredményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!