Hírek

2011.02.11. 06:45

Orvoslás élesben: tanulságos idegenvezetés a radiológiai osztályon

Csütörtörökön, Röntgen halálának évfordulóján tartották a radiológia első európai napját, melynek megrendezéséhez Magyarország, így megyénk kórházai is csatlakoztak.

Zalai Hírlap

A Zala Megyei Kórház radiológiai osztályán dr. Csidei Irén főigazgató és dr. Nagy Gyöngyi osztályvezető főorvos elmondták, a rendezvény célja az, hogy a sajtó képviselőinek segítségével közelebb hozzák és megismertessék az osztály tevékenységét az emberekkel: bemutatva a különböző diagnosztikai vizsgálatokat, beavatkozásokat, terápiás módszereket.

- A mai világban még fontosabb a szakmaiság, a szakértelem, mint eddig bármikor, hiszen az internet elterjedésével sokan téves információk alapján tájékozódnak. Szeretnénk, ha a tevékenységünk láthatóvá, érthetővé válna, hogy a későbbiekben egy jobban ismert, az ellátással kapcsolatos félelmeket oldó, a személyes döntéseket elősegítő gyógyító rendszer alakulhasson ki - így dr. Nagy Gyöngyi. - A betegek ritkán találkoznak a radiológussal, ezért munkájukat nem látják és nem is értékelik megfelelően, pedig az orvosi tevékenység nagy része a képalkotó diagnosztika nélkül megbénulna.


A résztvevők közelebbről is megismerkedhettek a betegellátás részlegeivel, az ultrahanggal, CT-laborral, a mammográfiával és a digitális röntgennel.

Nyílt napot tartottak a Kanizsai Dorottya Kórház radiológiai osztályán is. Dr. Brünner Szilveszter orvos-igazgató hangsúlyozta: a dél-zalai egészségügyi intézmény a megye legmodernebb radiológiai eszközeit tudja felvonultatni. Az osztályon folyó gyógyító munkát a központi radiológia osztályvezető főorvosa, dr. Mendly József ismertette, kiemelve: ha a kórház TIOP-os pályázata nyer, óriási fejlődés előtt állnak. Dr. Novák Enikő főorvos a mammográfiás részlegről szólt, arra hívva fel a figyelmet: fontos, hogy a gyengébbik nem minél magasabb arányban vegyen részt mammográfiás emlővizsgálaton, ugyanis az emlőrák egyes adatok szerint minden 7. hölgy számára veszélyt jelent. A halálozási arány pedig magas, csaknem 33. százalék. Érdemes hát mérlegelni...

Keszthelyen, a városi kórházban dr. Ifi Ferenc osztályvezető főorvos mutatta be a radiológiát. Elmondta: hogy az osztálynak minden szakterülettel szoros kapcsolata van, hiszen a vizsgálatok az esetek legnagyobb részében kapcsolódnak a radiológiai munkához. Az együttműködés feltételei az intézményben nemrég javultak az által, hogy a tüdőgondozói ellátás helyileg átkerült a kórház épületébe. Az osztályon zajló munkát a vezetővel együtt 5 szakorvos látja el, közülük csak a főorvos van státusban, a többiek részmunkaidőben dolgoznak, a szakasszisztenciát 7 fő látja el.

Dr. Ifi Ferenc elmondta még, hogy a fejlesztések sorában most a leletdiagnosztizálás megoldása van soron. Ez a kezelőorvosok számára a vizsgálati eredményhez való azonnali hozzáférhetőséget, szükség esetén a konzíliumok gyors lefolytatásának a lehetőségét is biztosítja.


Vizsgálat, betegellátás a gyakorlatban
A Zala Megyei Kórház délelőtti sajtótájékoztatóját követően a sajtó képviselői belepillanthattak egy-egy radiológiai részleg működésébe. A központi ultrahang laborban épp egy bélműtéten átesett idős asszony vizsgálatát követhettük végig, majd a CT-laborban az események középpontjába kerültünk, ugyanis egy politraumatizált, azaz egy teste több régiójában is megsérült beteget hoztak be az osztályra, aki autóbalesetet szenvedett.



Szerzők: Horányi Árpád, Horváth-Balogh Attila, Kiss Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!