Hírek

2017.03.20. 17:07

Hetvenkilenc település százezer lakóját látják el az orvosi ügyeletek

Tavaly több mint 18 ezer esetben láttak el egészségügyi problémával jelentkezőket a megyeszékhelyen működő kistérségi háziorvosi ügyeleti rendszerben.

Hajdu Péter

Többek között erről is szólt az a beszámoló, amely az ügyeleti rendszerről készült, és a megyeszékhely önkormányzatának márciusi közgyűlése elé került.

Ugyanis 2008-tól az önkormányzat végzi az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás megszervezését és folyamatos működtetését, a központi ügyeleti rendszer működtetésével.

Az alapellátáshoz kapcsolódó feladatot a város a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény útján látja el. Az egerszegi ügyeleti ellátás területe, pontosabban az ebben érintett települések száma rendkívül nagy. Zalaegerszeggel együtt összesen 79 település lakossága, 100.266 személy tartozott tavaly a háziorvosi ügyeleti rendszer körzetébe.

A mentőkhoz futnak be az ügyeleti hívások, munkában Gallen Judit mentésirányító és Gál János mentésvezető
Fotó: Pezzetta Umberto

Az ügyeleti rendszer tavalyi adatai szerint a 18.125 esetszámból 10.834 valósult meg a felnőtt, és 7.291 a gyermekügyelet esetében. A betegek többségében ambuláns ellátásra érkeztek a Botfy utcai ügyeletre, kisebb részben pedig telefonhívásra – a mentőszolgálat diszpécsere által szakmai protokoll alapján elbírálva – házhoz ment az ügyeletes orvos vagy a mentő. A felnőtt lakosság körében sokkal nagyobb volt az aránya az utóbbinak, a 10.834 esetből 8.169 beteg ment be az ügyeletre, és 2.665-höz kellett kimenni. A gyermekügyelet 7.291 esete közül 7.252 alkalommal vitték be a szülők a gyermeket, és csupán 39 kis beteghez kellett kimenni az ügyeletes orvosnak, vagy a mentőnek.

Az önkormányzat számára készült beszámoló szerint a mentők indításának leggyakoribb okai közé a heveny koszorúér és agyi történések tartoztak, továbbá a vérnyomás szélsőséges ingadozásai. Az ügyeleti személyzet kiszállásának leggyakoribb okai közé pedig a magas láz, fájdalmak, hányás.

A központi ügyeleti feladatok ellátásban tavaly 54 orvos vett részt, döntően háziorvosok, köztük nyugdíjasok és szakorvosok is, akiknek a munkáját 8 szakképzett ápoló továbbá megbízásos jogviszonyban foglalkoztatott munkatársaik segítették.

A központi ügyelet épületén tavaly nem történt jelentősebb felújítás. Ennek az az oka, hogy a megyeszékhely TOP pályázata tartalmazza azt. A tervek szerint mintegy 20 millió forint értékű felújítást vettek tervbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!