Hírek

2016.12.20. 14:03

Ön dolgozna itt? Orsós Sándor méltatlannak tartja munkahelye körülményeit

Pusztamagyaród – A dél-zalai településen közfoglalkoztatott Orsós Sándor. A férfi azzal keresett meg minket, hogy méltatlan munkakörülmények között kell dolgoznia.

Horváth-Balogh Attila

Természetesen meglátogattuk a panaszost a településen, akit éppen munka közben találtunk. Az önkormányzat mezőgazdasági programjában megtermelt sok-sok burgonyát válogatta egy dohos pincében, ahol csak a folyosón van rendes fény, belül félhomály, még beljebb pedig a teljes sötétség – és a nagy halom krumpli. A pincébe rendes lépcső sem vezet le, hanem csak a földbe vágott grádicsokra helyezett, ingó betontömbökön lehet lemenni.

Lejárat a pincébe, itt még van egy lámpa

– Mondják meg őszintén, maguk dolgoznának ilyen körülmények között? – mutatta a helyszínt. – Ott belül, a pince belsejében kell szétválogatnom a rohadt krumplit a még egészségestől, de lámpa csak kívül, a lejárónál van. Ha süt a nap, és szép az idő, akkor még valamit lehet látni odabent is, de amikor felhők vannak az égen, szinte teljes a sötétség a pince belsejében. Gondolhatja, mit látok olyankor, de kénytelen vagyok ilyen körülmények között dolgozni, mert hiába szóltam már a polgármester asszonynak, hogy tegyenek fel ide egy lámpát, nem hajlandó teljesíteni a kérésem. Se fény, se fűtés nincs, egymagam dolgozom itt, azt a halmot (mutat egy, az előzőnél jóval nagyobb halom krumplira) már átválogattam. De sokáig nem fogom bírni, egy hete csinálom napi 8 órában, s a hidegben máris megbetegedtem – fájnak az ízületeim...

A "lépcső"

Orsós Sándor azt is hozzátette: a mellékhelyiség is nagyon rossz állapotú, vizes. Jelezte továbbá, hogy a közfoglalkoztatás másik helyszínén sincsenek sokkal jobb állapotok, ott kerítéshez készülnek drótfonatok. Szerencsére fűtés van, de a falak nagyon vizesek, dohosak, hámlanak.

A pince belseje, ahol a sötétben kell krumplit válogatnia Orsós Sándornak

Megkérdeztük az ügyben a polgármester asszonyt, Kovács Károlynét is.

– Nézze, abból tudunk gazdálkodni, amink van, az pedig nem sok – bocsátotta előre Kovács Károlyné. – Sajnos az anyagi lehetőségeink szűkösek, s azt szokták mondani ugye, hogy szegény ember vízzel főz – és ez igaz is. A pince az egyházközség tulajdona, attól kaptuk használatba, ami komoly segítséget jelentett nekünk, mert hála Istennek, annyi burgonyánk termett, hogy nem tudtuk volna hol tárolni – e célra ajánlotta fel az egyház ezt a pincét, amit mi nyilván, örömmel fogadtunk. A drótos műhely pedig a volt téeszépületben kapott helyet, amely szintén nem fiatal, immáron 150 éves. Azt gondolom, lehetne, hogy nem csinálunk semmit, nem vállaljuk fel a közfoglalkoztatás terheit, de akkor mi lesz a faluban élő szegény sorsú emberekkel?! Éppen miattuk alakítottuk úgy a rendszerünket, hogy ilyenkor télen, egészen márciusig legyen munkájuk és keresetük. Drótfonatokat, betonelemeket gyártunk, zöldséget, gyümölcsöt termelünk. Sajnos, itt az erdőn kívül más munkalehetőség nem nagyon van, ezért mi így próbálunk meg segíteni az embereknek. Most egyébként közel 20 fő vesz részt a közfoglalkoztatási programunkban.

A drótosműhely, itt kerítésekhez készülnek drótfonatok

A polgármester végül azt is hozzátette: egyébként Orsós Sándorral korábban is volt rossz tapasztalatuk, aki azért dolgozik egyedül, mert a többiek sem hajlandóak vele dolgozni, ugyanis – ahogy Kovács Károlyné fogalmazott – a férfi összeférhetetlen.

A polgármester hivatal sincs jobb állapotban, mint az előbbi objektumok, Kovács Károlyné szerint, ha nincs pénz a felújításra, ők sem tudnak csodát tenni, bármennyire is szeretnék
Fotó: Szakony Attila

– Amikor megkérdezem a többi közfoglalkoztatottat, hogy ki akar vele dolgozni, általában az a válasz: senki. Már korábban is mondták többen, hogy ha ilyen gondok vannak vele, miért nem küldöm el, de én azt néztem, hogy a feleségével – aki egy zalaegerszegi gyárban dolgozik 3 műszakban – 3 kicsi gyereket nevelnek – jelentette ki a polgármester. – Most azonban úgy érzem, betelt a pohár, február végén lezárul a téli közfoglalkoztatás, s márciusban kezdődik az új, de abban már nem lesz benne Orsós Sándor. Ugyanis nem kötelező őt egy újabb éves programban alkalmazni. Sokat segítettem neki, például előfordult, hogy elvittem családostól bevásárolni, ezért nem hiszem, hogy ezt érdemlem. De nem baj, ettől kezdve minden másképpen lesz – mindenféle kapcsolatot meg fogunk szüntetni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!