Hírek

2017.06.25. 16:15

Nyitott pincék a hegyháton - Négy gazda kínálta a vendégeket

CSÖRNYEFÖLD - Négy pincében kóstolhattak bort a dél-zalai település melletti Vörcsöki-hegyen a látogatók. Szombaton este héttől egészen vasárnap hajnalig tartott a program.

Gyuricza Ferenc

Az első helyszín Horváth József pincéje volt, a gazda éppen egy kisebb baráti társasággal borozgatott, amikor a pincéjéhez értünk.

- Bár a Vörcsöki-hegy területileg Csörnyeföldhöz tartozik, az itteni gazdák szinte kivétel nélkül kerkaszentkirályi lakosok - magyarázta a szőlőtulajdonos. - A programot ezért a Kerkaszentkirály Községért Kulturális Alapítvány szervezte, ők kértek fel arra néhányunkat, hogy fogadjuk a látogatókat.

Horváth Józsefnek kétfajta szőlője van, rajnai rizling, valamint királylányka, utóbbiból inkább a hölgyek által kedvelt édes, azaz "szoknyavadász" bor készül. A gazda azt is hozzátette: neki a tavalyi éve egészen jól sikerült, a fagy ezt a hegyhátat csak foltokban érintette, így kifejezetten sok szőlője termett, s mellette a minőségre sem lehetett panasza, ezüstérmet kapott a bora. Idén viszont már eleve kevesebb termés ígérkezik.

A kínált italokkal a vendégek is elégedettek voltak. Dénes Miklósnak ugyan a rajnai ízlett jobban, de a királylánykát is megkóstolta, mondván: azzal viszonylag ritkán találkozhat az ember.

- Végigjárjuk a hegyhátat, négy pince van nyitva, mindegyikbe betérünk - egészítette ki Polgár Szilárd. - Tíz órakor a vörcsöki kilátó közelében tűzgyújtás lesz, talán oda is odaérünk, de aztán egészen addig folytatjuk majd a kóstolást, ameddig csak talpon tudunk lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!