Hírek

2017.02.16. 18:30

Nyereményt ígérő csalók

Nagykanizsa - A legátlátszóbb trükk is beválik néha, ilyen például a telefonos nyereményjáték meséje.

Zalai Hírlap

Több tízezer forintot is képesek áldozni emberek idegenek kérésére abban a hitben, hogy nagyobb nyereményhez jutnak. A napokban újabb csalók ellen emeltek vádat.

A húszas éveiben járó, többszörösen büntetett férfi a tököli börtönben ült, ahol engedély nélkül tartott magánál egy mobiltelefont.

Ennek egyenlegét kívánta feltölteni, ezért 2016. szeptember 3-án délelőtt felhívott egy nagykanizsai nőt, akinek a Telekom munkatársaként mutatkozott be és közölte, nyereményjátékon sorsolták ki a telefonszámát, 75 ezer forintot nyert. Olyan meggyőzően és határozottan lépett fel, hogy a nő nem gyanakodott és követte a férfi utasításait. Elindult a legközelebbi bankautomatához, hogy a tranzakciós kódokat aktiválja. Az ATM-hez érkező nőt a csaló újra felhívta és megkérte, az automatán válassza ki a telefonegyenleg feltöltési menüpontot, azon belül a 15 ezer forintos összeget. Ezt követően diktálni kezdte a „tranzakciós kódot", lényegében a saját, feltölteni kívánt telefonszámát. A nő eleget tett a kérésnek. Az első sikeres feltöltés után a csaló arra kérte a nőt, hogy a tranzakciót ugyanilyen módon még öt alkalommal ismételje meg. Ez is megtörtént.

A férfi azért, hogy a telefonszámát tartalmazó banki bizonylatokat megsemmisíttesse, a nőt utasította, hogy általa is hallható módon tépje össze a banki bizonylatokat. Ő azonban ezt már nem tette meg, hanem másik papírt tépett össze. A férfi ezt hallva közölte, a nyeremény perceken belül megérkezik a számlájára és elköszönt. Ez nem történt meg, a nő hazatérve az interneten ellenőrizte folyószámlájának egyenlegét és rájött, 90 ezer forinttal becsapták. Ezután átnézte a bankautomatából származó bizonylatokat is, akkor szembesült azzal, hogy a tranzakciós kódok telefonszámok voltak. A csaló a könnyen jött pénzen telefonált, ételt rendelt a családjának és szerencsejátékozott.

Szintén kanizsai áldozatokra lelt az a többször börtönt járt huszonéves férfi, aki tavaly május 27-én hívott fel találomra egy mobilszámot. A történet itt is játékról, illetve 150 ezer forintos nyereményről szólt, amit a szerencsés egy bankautomatánál tud aktiválni, ha beüti az általa diktált kódokat. A felhívott nagykanizsai férfi kapva kapott a lehetőségen, de a feleségéhez irányította a mobilszolgáltató állítólagos munkatársát, mert az asszonynál volt a bankkártya. A házaspár megismerve a feltételeket, úgy döntött, részt vesz a játékban. Az asszony négy alkalommal írta be a számsorokat és ezzel összesen 60 ezer forintot töltött fel a csaló által megadott két telefonszámra.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a két férfit - mint különös visszaesőt - kisebb kárt okozó csalás vétségével vádolta meg a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!