Hírek

2011.05.23. 06:25

Nincs pénz a balatoni sürgősségi mentőhajó üzemeltetésére

Az első nyáriasan meleg hétvégén már sokan fürödtek a Balatonban, miközben Zánkán a parton állt lepányvázva - a korábban áprilistól decemberig vízen lévő -, mintegy 50 millió forintért beszerzett, közel 20 millió forintért felszerelt egyetlen balatoni sürgősségi mentőhajó, mert nincs forrás az üzemeltetésére.

MTI

A sürgősségi mentőhajó üzemeltetéséhez a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) számára kezdetben a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) nyújtott támogatást, amely forrás hiányában ezt tavaly óta nem tudja megtenni. A VMSZ vezetője, Bagyó Sándor nem nyilatkozott az MTI-nek a kialakult helyzetről, csak annyit közölt, szervezetük jelenleg is tárgyal a kormánnyal.
   
A Rupert nevű sürgősségi mentőhajó 2009 második felétől teljesít szolgálatot a Balatonon, teljes esetkocsi felszereltséggel, mentőtiszttel, vagy mentőorvossal. Tavalyi statisztika szerint több mint 80 esetben segített partra bajbajutottakat, 24 esetben a gyorsaságának és felszereltségének köszönhetően mentve emberéletet.
    
A BFT múlt heti ülésén Jamrik Péter, a szervezet közbiztonsági tanácsosa arra figyelmeztetett, hogy forrás hiányában veszélybe került az elmúlt évek jelentős közbiztonsági fejlesztéseinek - köztük a sürgősségi mentőhajónak - az üzemeltetése a Balatonnál. Bóka István, a BFT elnöke, országgyűlési képviselő (Fidesz) megfogalmazása szerint 80 millió forintnyi támogatás hiányzik, amelynek felére azonnal szükség lenne ahhoz, hogy a Balatonnál élők és idelátogatók biztonságát megfelelően garantálni tudják.
   
Az elmúlt években a balatoni viharjelző rendszer április elejei beindításával helyezték vízre a hajóikat az állami feladatot ellátó civil vízimentők, ami idén csak részben történt meg. Az MTI értesülései szerint a VMSZ két magáncég támogatásával eddig három kishajót tudott beüzemelni, és tart készenlétben a kilenc egységes flottájából. Nem üzemel ugyanakkor a VMSZ zánkai diszpécserközpontja, ami az elmúlt évek szezonjaiban napi 24 órában teljesített szolgálatot, több kisebb vízimentő szervezet munkáját is koordinálva. Jelenleg mentéskoordinációt nem végez, de telefonos riasztást fogad.
    
A VMSZ tavaly óta nem kap semmiféle központi támogatást, ennek ellenére folytatja a vízimentőképzést, amellyel a strandi vízimentő-szolgálatát látja el. A frissen végzett tucatnyi vízimentő vizsgája apropóján vasárnap tartottak bemutatót Tihanyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!