Hírek

2011.08.17. 14:44

Nincs döntés: még nem tudni, lesz-e javítóintézet Sormáson vagy Nagykanizsán

Nincs még döntés arról, hogy a Dunántúlon hol alakítják ki a tervezett új nevelőintézetet, de a lehetséges helyszínek között szerepel a Zala megyei Sormás, a volt laktanyaobjektum - közölte szerdán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).

MTI

A tárca szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságát azzal kapcsolatban kereste meg az MTI, hogy múlt csütörtökön a kanizsahir.hu portál arról adott hírt: a Nefmi két szakembere a Zala megyei Sormáson és Nagykanizsán járt, ahol 120 fiatalkorút befogadó nevelőintézetnek alkalmas helyekről tárgyaltak. Sormáson egy volt honvédségi ingatlant, Nagykanizsán pedig a korábbi határőr-igazgatóság ingatlanát vizsgálták meg.
   
Póczai Zoltán, a település független polgármestere az internetes lapnak azt mondta, hogy eddig senki nem egyeztette velük ezt a kezdeményezést, de tiltakoznak a tervezett beruházás ellen. A szakemberek azt közölték, hogy nem fogják zavarni a falu lakóit az intézménybe kerülő gyerekek, mert "NATO-szabványnak megfelelő módon drótkerítés és védelmi rendszer őrzi majd az objektumot és lakóit" - olvasható a cikkben.
   
Az államtitkárság szerdán megküldött válaszában az áll: Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár július 19-én tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Dunántúlon új javítóintézet épül, amely megszüntethetné az elmúlt évtizedekben kialakult zsúfoltságot. Erre 2,25 milliárd forint áll rendelkezésre.
   
A fejlesztést indokolja, hogy "javítóintézeti ellátást biztosító intézmény a Dunántúlon jelenleg nem működik és a kapacitáshiány orvoslása mindenképpen megoldandó feladat".
   
A kormányzati döntés végrehajtásának előkészítéséért a Nefmi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozó ingatlanok között keresi a lehetséges helyszínt, közöttük szerepel a sormási volt laktanyaobjektum is. A minisztérium képviselői augusztus 11-én tekintették meg a nagykanizsai volt határőrlaktanyát és a sormási volt katonai laktanyát, ahol a jegyző segítségével megismerték az ingatlanra vonatkozó rendezési tervet, továbbá tájékozódtak a terület közmű-csatlakozási lehetőségeiről is - írta az államtitkárság.
   
A válasz kitér arra is, hogy olyan fiatalkorú helyezhető el nevelőintézetben, akinek a bíróság jogerős ítéletben javítóintézeti nevelést rendelt el, vagy akit bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja alapján előzetes letartóztatásba helyeztek.
   
A javítóintézet megvalósításának helyszíneit a minisztérium jelenleg vizsgálja, döntés a későbbiekben várható - közölte a tárca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!