Hírek

2016.01.19. 12:00

Népszerű a rendészeti képzés

Zalaegerszeg – A két és félszeres túljelentkezés dacára tavaly nem sikerül feltölteni a kétszáz fős létszámot a körmendi rendészeti szakközépiskolában, mert a felvételi követelményeknek sokan nem feleltek.

Arany Gábor

Ez is elhangzott kedden abból az alkalomból, hogy a megyei rendőr-főkapitányságon együttműködési megállapodást írtak alá a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakközépiskola igazgatói. A bevezetőben említett adatot Hollósi Gábor rendőr ezredes, a vasi intézmény igazgatója osztotta meg. Mint elmondta, tiszthelyettes képzésre a lehetségesnél harminccal kevesebb diákot vettek fel Dunántúlról, így az adyligeti rendészeti iskolába helyhiány miatt fel nem vettekkel egészült ki létszám. Az ok, a magas követelmény, a műveltségi teszt mellett a fizikai, pszichikai, egészségügyi elvárásokat is teljesíteni kell a jelölteknek, akiket három csoportba sorolt be az ezredes.

Szabó Károly, a szakképzési centrum főigazgatója, valamint Makár Barnabás a Ganz és Hollósi Gábor  a rendészeti iskola igazgatója írta alá az intézmények együttműködési megállapodását (balról-jobbra)  Fotó: Arany Gábor

Azt pedig Kóré József, a Ganz igazgatóhelyettese idézte fel, hogy a Ganz szakközépiskolában húsz évnél régebb folyik rendészeti képzése, amit fakultációként az országban elsők között vezettek be. A belügyi ismereteket pedig 2004-től már beépítették az 11.-12. évfolyamosok órarendjébe, és a tantárgy már az érettségin is választható volt. A rendészeti ágazati képzéshez 2014-ben csatlakoztak – 28 tanuló iskolázva be. A kiválasztásnál már a tanulmányi átlag mellett a fizikai kritériumokat is teljesíteni kellett. A képzést választók többsége a körmendi iskolában tervezi folytatni tanulmányait.

Az évek során kialakult már együttműködés a két intézmény között, amit szorosabbá fűztek tegnap. Ennek főbb területe a speciális belügyi szakmai tartalmú tanórák megtartása, a lőgyakorlat végrehajtása, nyílt napok, sportversenyek szervezése. Kedden Szabó Károly, a szakképzési centrum főigazgatója, valamint Hollósi Gábor, a rendészeti és Makár Barnabás a Ganz igazgatója írta alá az intézmények együttműködési megállapodását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!