Hírek

2016.10.11. 16:30

Nem ötletelés, koncepció - az alpályaudvar helyi és helyközi járatokat fogad majd

Hévíz - A két éve megépült alpályaudvar a fürdőváros közlekedési koncepciójának része, amely azért van még használaton kívül, mert idő előtti megnyitása káoszt okozott volna a város közlekedésében. Ám fontos volt, hogy addig készüljön el, amíg van rá pályázati forrás, hogy később ne önerőből kelljen megépíteni. Minderről Papp Gábor polgármester beszélt, miután az egyik országos napilap „kihagyva az önkormányzat álláspontját, és a tényeket elferdítve” írt a témáról.

Varga Lívia

A cikk, fogalmazott Papp Gábor, azt sugallta, hogy fejetlenség uralkodik a városban, hiszen, miközben van egy „patinás buszpályaudvar” a fürdő közelében, felépült a „pusztaság mellett” egy másik, s az önkormányzat már egy harmadik létrehozását tervezi. „Látszólag rejtély, mire fel az állomásépítési dömping”, idézi a városvezető a cikkíró költőinek szánt kérdését.

- Hosszas előkészítés után négy éve fogadta el a képviselő-testület a város új közlekedési koncepcióját, ami Hévíz hosszú távú fejlesztési tervét is magában foglalja - bocsátja előre a polgármester. - Ennek egyik sarokpontja, hogy vegyük le a városról az átmenő autó- és buszforgalmat, hogy az ne tehesse tönkre a közeljövőben megépítendő, felújítandó útjainkat. S ez a záloga annak is, hogy Hévíz egy valóban európai szintű fürdővárossá válhasson, ahol csak azok tartózkodnak, akik itt élnek, itt dolgoznak, és ide jönnek gyógyulni, pihenni, regenerálódni.

A korábban lapunkban is többször bemutatott közlekedési koncepció számos eleme megvalósult már az elmúlt időszakban. Bruttó 225 millió forintból felépült például a már említett alpályaudvar, továbbá a régiek felújítása mellett új buszöblöket alakítottak ki, szám szerint tizenkilencet, megteremtve ezzel a helyiek és a vendégek által egyaránt régóta vágyott helyi járatú közlekedés alapfeltételeit.

- Minden rész összefügg a tervezett egésszel, ezért is volt fontos, hogy addig készüljön el az alpályaudvar, amíg találunk rá pályázati forrást, hogy később ne önerőből kelljen megvalósítanunk. Ám, mivel valódi funkcióját egyelőre nem tudná betölteni, viszont káoszt okozna a közlekedésben, engedélyt kaptunk az érintett hatóságoktól a megnyitás elhalasztására - folytatja Papp Gábor. - Ez a létesítmény ugyanis terveink szerint a helyközi és a helyi járatokat fogadja majd, a város szélén, az elkerülő út mellett, szintén pályázati forrásból felépítendő központi autóbusz-pályaudvar pedig a távolsági járatokat. A két létesítményt környezettudatos, kis kapacitású helyi járatok kötik majd össze.

A tervek szerint  ilyen egybefüggő fő- és rendezvényteret alakítanának ki a jelenlegi autóbusz-pályaudvar helyén

 

A cél, hangsúlyozza a polgármester, a jelenlegi régi, korszerűtlen és rossz helyen lévő buszpályaudvar kiváltása.

- A tervezett közlekedési rendszer kialakításának köszönhetően a gyógyfürdő környezetterhelése, valamint a város levegőminősége is jelentősen javulna. A meglehetősen nagy forgalmat bonyolító buszpályaudvar ugyanis most a tó közvetlen közelében található. A város szívéből való kiköltöztetése ezért is évtizedes cél Hévízen.

A tervek szerint  ilyen egybefüggő fő- és rendezvényteret alakítanának ki a jelenlegi autóbusz-pályaudvar helyén

S ezzel együtt átépül a teljes belváros. A tervek szerint létrejön egy egybefüggő fő- és rendezvénytér, a jelenlegi buszpályaudvar felújított épületébe pedig beköltözik a Tourinform iroda, és a hévízi gyógyászat történetét bemutató interaktív kiállítás. Oda kerül a kerékpárkölcsönző is, és az így kialakuló téren áll majd a rendezvényszínpad, s számos egyéb attrakciót is terveznek, bevonva a gyógytó parkját, valamint a sétálóutcát is. Mindez egységben a szintén megújuló piaccal és nagyparkolóval.

- A pályázatokat beadtuk, a kivitelezések várhatóan 2017-ben indulnak. Ez a 2020-ig tartó időszak az utolsó esély ezen nagyberuházások megvalósítására, később ugyanis már nem lesznek ilyen célokra uniós pénzek. Tehát - szögezi le Papp Gábor - most vagy soha

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!