Hírek

2015.04.27. 14:57

Nem csak mentenek, munkát is biztosítanak a vízimentők

Készülődnek a szezonra a vízimentők. A bajba jutott strandolóknak és a hajózóknak is segítséget nyújtanak.

Keszey Ágnes

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata két fő területen végzi munkáját.

A nyílt vízi szolgálat elvégezte a hajók karbantartását, felújítását - ők vízi sportesemények biztosításában is részt vesznek. A strandi vízimentők is készülnek a hamarosan kezdődő szezonra.

Minderről érdeklődésünkre Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnöke adott tájékoztatást.

- Tavaly 64 balatoni és 15, az ország más részén lévő strandnál voltunk jelen. Idén – terveink szerint - már közel 80 balatoni fürdőhelyen látunk el szolgálatot. Ez a munka már a strandok nyitásával, májusban megkezdődik és tart egészen a szezon végéig.

Felkészültek a szezonra. Képünkön Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnöke (balról) és Lengyel Norbert, strandi mentési csoportvezető. Fotó: VMSZ

Május 15-én megkezdi tevékenységét zánkai diszpécserszolgálatunk: 0-24 óráig tartó ügyeletet biztosítunk.

A tó körül hét hajóval vagyunk jelen, ebből kettő sürgősségi, ezek Tihanynál és Ábrahámhegynél állomásoznak – mondta el a VMSZ elnöke.

A balatoni strandokon fiatalok bevonásával végzik a munkát, ám nem csak az ifjakra számítanak. Az elmúlt években például több testnevelő tanár is vízimentőként dolgozott nyáron.

- Háromszáz – négyszáz embernek biztosan tudunk munkát biztosítani a Balatonon a szezonban. A jelentkezőknek először egy tanfolyamot kell elvégezniük, ezeket folyamatosan indítjuk. A nálunk szolgálatot teljesítőknek a fizetésen kívül szállást és egyenruhát is biztosítunk , ráadásul a nyarat a strandon tölthetik – mondta el Bagyó Sándor elnök a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata által kínált nyári munkalehetőségről.

Tavaly mintegy nyolcan súlyos sérültet láttak el és négy ezer könnyebb sérüléses esetén segítettek a balatoni strandokon szolgálatot teljesítő vízimentők, újraélesztéssel is több ember életét mentették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!