Hírek

2017.07.11. 20:05

Néhány egyszerű jó tanács a nyaralás biztonságáért

A nyár az önfeledt kikapcsolódás ideje, de hogy a pihenésünk felhőtlen legyen, érdemes néhány óvintézkedést betartani – erre figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya.

Arany Gábor

Talán a legfontosabb, hogy ne híreszteljük el, ha elutazunk. A nyaralásunkról csak utólag számoljunk be a közösségi oldalakon. Távollétünkben szervezzük meg lakásunk, házunk felügyeletét. Tartsunk rendet a portánkon, hogy ne tűnjön az ingatlan lakatlannak, kérjük meg a szomszédot, ismerőst a postaláda ürítésére, esetleg a fűnyírásra.

A tartós távollétre utalhat az állandón lehúzott redőny, ehelyett igyekezzünk olyan benyomást kelteni, mintha valaki tartózkodna a lakásban. Ebben jó szolgálatunkra lehet az időzített kapcsoló a lámpák, illetve tv, rádió vezérlésére. Még jobb megoldás a riasztó beépítése, természetesen az ajtók, ablakok megfelelő védelme mellett.

A keszthelyi bűnmegelőzési iroda fiatal munkatársai, Gereben Beatrix Laura és Pesti Roland József rendszeresen ellenőrzik a parkoló autókat és figyelemfelhívó szórólapokat tesznek ki
Fotó: Keszey Ágnes

A nyaralásra elutazva csak az indulás előtt pakoljunk be az autóba, és ne hagyjuk felügyelet nélkül járművünket. Bárhova is menjünk, a gépkocsiban ne tartsunk semmi értéknek tűnő tárgyat látható helyen, mert még az üres táska is odavonzhatja a tolvajt.

Ha strandolni megyünk, ne feledjük, ez a tolvajok kedvenc terepe, mert a hatalmas tömegben senkinek sem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát és elindul a kijárat felé, a tolvaj nem válogat. Ne feledjük, az összepakolt ruháinkat, értékeinket a rájuk borított törülköző nem védi meg. Ezért ide csak a legszükségesebbeket vigyük, az értékesebb tárgyakat, pénztárcát tegyük megőrzőbe. Ha ilyen nincs, akkor felváltva figyeljünk. Higgyük el, ki lehet bírni pár órát telefon, karóra és ékszer nélkül és csak a legszükségesebb mennyiségű pénzzel is.

Az informatika világában mindenkinél találni már olyan eszközt, aminek a biztonságára ma még talán kevesebb figyelmet fordítunk. Érdemes megfogadni néhány jó tanácsot! Készítsünk biztonsági mentést minden olyan eszközről, amit magunkkal viszünk az utazásra. Ezek után töröljük róla azokat az információkat, amik az utazáshoz nem szükségesek. Az eszközt megfelelő jelszóval, képernyőzárral védjük és lehetőség szerint állítsuk be a teljes tárhelytitkosítást, valamint a helymeghatározó funkciót. Mobiltelefont, tabletet, laptopot kézipoggyászunkban vigyük magunkkal, és nyilvános helyen a lehető legkevesebbet használjuk. Ingyenes wifi-hálózatnál legyünk tisztában azzal, hogy adatainkhoz más is hozzáférhet. Ezért ilyet ne használjunk pénzügyeink intézésére, ahogy a nyilvános számítógépek sem biztonságosak ilyen szempontból. Ezeket kizárólag publikus információk böngészésére vegyük igénybe: időjárás, menetrend, térkép vagy látnivalók keresésére. Levelezési rendszerünkbe, közösségi fiókokban, banki oldalunkra ezekről ne lépjünk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!