Hírek

2016.04.25. 14:27

Ne égessük el, mert van más út - A szelektív gyűjtésére egyre több lehetőség adódik a településeken

Miért nem gyűjti össze és darálja le a szolgáltató a kiskertekben és szőlőhegyeken összegyűjtött növényi hulladékot?

Szabó Judit

Ezt a kérdést tette fel lapunk egyik olvasója, aki szerint ideje lenne felhagyni a gallyak, illetve falevelek égetésével. Miközben egyre többet beszélünk a klíma- és környezetvédelem fontosságáról, sok helyütt még mindig égetéssel szabadulnak meg a kerti hulladéktól. Pedig más alternatíva is lenne - írta Bajor László zalaegerszegi olvasónk, aki szerint vannak megyék, illetve városok, ahol előrébb tartanak. Állítása szerint Veszprémben traktor járja a kertvárosi részeket és a hozzá kötött nagy teljesítményű darálógép a helyszínen ledarálja a nyesedéket, amit aztán otthagynak vagy elszállítanak. Hogy mi a helyzet Zalában, pontosabban a két legnagyobb településen, Nagykanizsán és Zalaegerszegen, annak mi jártunk utána.

- Kanizsa bizonyos részein 1993-ben kezdődött a szelektív hulladékgyűjtés, ami eleinte csak a bio-, papír- és az üveghulladék különválogatását jelentette - kezdte Horváth Balázs, a hulladékszállítást végző cégcsoport vezetője.

- Később a város összes családi házas övezetében bevezették a biohulladék gyűjtési rendszert, így évente 45 alkalommal szállítottuk el a külön edényzetbe gyűjtött biohulladékot. A tavalyi évtől ugyanakkor már kormányrendelet szabályozza a zöldhulladék gyűjtését, ami előírja, hogy elkülönítve, az erre a célra gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni a növényi nyesedéket, gallyakat, falevelet - kivéve házi vagy közösségi komposztálás esetét. A szőlőhegyeken és az egyéb zártkerti ingatlanok esetében - ahol nem életvitelszerűen élnek - a gazdáknak ez utóbbi megoldásban kell gondolkodniuk.

Horváth Balázs elmondta: cégcsoportjuk jelenleg azért nem gyűjti a növényi hulladékot a fent említett területeken, mert az nem rentábilis.

- A biohulladék gyűjtése is komoly költségekkel jár, egyrészt nagy területen kell végezni a munkát, ráadásul az anyagok mennyisége kevés - hangsúlyozta az ügyvezető, aki hozzátette: a növényi hulladékot - az összegyűjtést követően - darálni, érlelni, rostálni kell, hogy később komposztként lehessen felhasználni. - Sajnos, az is probléma, hogy a lakosságtól összegyűjtött növényi hulladék nagyon heterogén, gyakorta előfordul, hogy a gallyak, ágak közé műanyag hulladék, papír kerül.

Nagykanizsán Orsós Imre, a Netta-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. munkatársa  a biohulladék gyűjtésére rendszeresített edényt üríti Fotó: Szakony Attila

A fentiektől függetlenül a kanizsai szakember nem borúlátó, mint mondta: hosszútávon megoldás lehet a szerves anyagokat tartalmazó hulladék kezelésére egy régiós biogázüzem.

- Addig viszont azt javaslom minden gazdának, hogy ne égesse el a kerti hulladékot, inkább aprítsák és helyben komposztálják, az ilyen anyag ugyanis talajjavítónak is remek - mondta Horváth Balázs.

De ha már szóba került az égetés, érdemes tudni, hogy mikor és főleg milyen feltételek mellett lehet tüzet rakni.

- A gazdák a kertben képződött növényi hulladék megsemmisítését - a komposztálás lehetőségén kívül - égetéssel szokták leginkább megoldani - mondta Bakonyi Tamás, a kanizsai közterület-felügyelet vezetője. - Nagykanizsán a helyi rendelet értelmében május 1. és szeptember 30. között tilos a növényi hulladék égetése. A rendelet amúgy különböző módon szabályozza a növényi hulladék belterületi és külterületi ingatlanon végzett égetését, utóbbi területen január 1. napjától április 30. napjáig, valamint október 1. napjától december 31. napjáig lehet égetni, a vasárnapok és ünnepnapok kivételével.

Mint megtudtuk: a belterületi ingatlanok esetében szigorúbb szabályozás van érvényben. A fenti két időszakon belül csak a hét első két munkanapján szabad égetni.

- Az elmúlt években rendszeressé vált, hogy az ingatlantulajdonosok - a szabályok betartása érdekében - már az égetés megkezdése előtt telefonon vagy személyesen érdeklődnek az előírásokról - jelezte a közterület-felügyelet vezetője, aki elárulta: tavaly csak 24-szer kellett intézkedést kezdeményezni az égetéssel kapcsolatos kisebb fokú szabályszegések elkövetése miatt.

A zöldhulladék gyűjtésének zalaegerszegi gyakorlatáról Harmath Virág, a Zala-Depo Kft. sajtóreferense adott tájékoztatást.

Mint írta, Zalaegerszegen, illetve további 64 településen a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. látja el a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást 2014. július 1-jétől. Ehhez a tevékenységhez tartozik szelektív hulladékgyűjtés, és ezen belül a zöldhulladék gyűjtése is. A Zala-Depo Kft. a tevékenység ellátásához alvállalkozóként a technikai hátteret biztosítja.

Harmath Virág jelezte, hogy az őszi és a tavaszi lomtalanítást is a Zala-Depo Kft. végzi. Az előbbi során kizárólag a zöldhulladékot szállítják el, utóbbi keretében pedig a zöldhulladék mellett az elektronikai, műanyag-, papír-, fém- és egyéb hulladékot is. A tavaszi lomtalanítási akció a családi házakat és zártkerteket egyaránt érinti, de kizárólag azoktól viszik el a hulladékot, akik előre bejelentették az erre vonatkozó igényüket.

Zalaegerszegen a Zala-Depoo Kft. komposztálással hasznosítja az összegyűjtött biohulladékot Fotó: Katona Tibor

A zöldhulladék gyűjtése házhoz menő rendszerben kizárólag a családi házas övezetekben zajlik. Ez a rendszer 2010 óta működik Zalaegerszegen, a szolgáltatást akkor 759 háztartás igényelte. A szolgáltató eddig kéthetente ürítette az edényeket, de idén a lakossági észrevételeket figyelembe véve változtattak a gyakorlaton: az áprilistól novemberig tartó időszakban hetente szállítanak.

- Örömünkre szolgál, hogy évről évre egyre többen veszik igénybe ezt a térítésmentes szolgáltatást, jelenleg 4609 edényt használnak ügyfeleink. Ami a beszállított hulladék mennyiségét illeti, míg az első évben 160 tonna biohulladék érkezett hozzánk ebből a típusú gyűjtésből, 2014-ben és 2015-ben is 1100 tonna fölötti mennyiség - közölte Harmath Virág.

A társasházaknál is van lehetőség térítésmentesen zöldhulladékgyűjtő edényt igényelni, amennyiben az ott lakók vállalják, hogy kizárólag idegen anyagoktól mentes hulladékot helyeznek el benne. Jelenleg 97 társasházban élnek ezzel a lehetőséggel.

A zöldhulladékot a városban található két hulladékudvarban is fogadják. Az összegyűjtött biohulladékot komposztálja az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, a komposztot értékesíti, illetve energetikai célokra hasznosítja.

A zöldhulladék égetésére korlátozottan van mód Zalaegerszegen, a szabályokat az önkormányzat környezetvédelmi rendelete tartalmazza. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan, például fertőzött avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

A városban bizonyos utcákban egész évben tilos égetni, másutt kizárólag október 15. és április 15. között lehetséges, szerdán és szombaton, kivéve ünnepnap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!