Hírek

2011.04.28. 19:05

Navracsics Tibor nem a régiós, hanem a megyei szintű átszervezés útját járják

A járások a mostani kistérségekhez hasonló területű közigazgatási egységek lesznek, említette Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön Zalaegerszegen.

Szabó Judit

A tárcavezető és miniszterelnök-helyettes a megyei kormányhivatal közel 700 munkatársának  állománygyűlésén vett részt az Ady moziban. A közigazgatás átalakításáról elmondta, hogy az előző kormánnyal szemben nem a régiós, hanem a megyei szintű átszervezés útját járják.  Nemcsak az számít ugyanis, hogy  hányan dolgoznak az államigazgatásban és hány intézmény működik, hanem a társadalmi költségeket kell mérni:  ha a polgároknak többet kell utazniuk, ráadásul szabadságot kivenniük az ügyintézéséhez, akkor a régiós rendszer  drágább a megyeinél. A megyei kormányhivatalok  létrehozásáról úgy vélte: már látszik  ennek az  előnye.


-  Hogy a legutóbbi eseményekre utaljak, Gyöngyöspatán az ottani kormánymegbízott komoly közvetítői feladatot lát el, és a szakigazgatási szervek dolgozói nagyban hozzájárulnak, hogy a pánikhangulatot eloszlassák - mondott egy példát, hozzátéve:  az államnak elérhetőnek kell lennie.


A közigazgatási reform következő lépése 2013-ban a járások kialakítása lesz. Ezek a mai  kistérségekhez hasonló területű egységek lesznek. Feladataikról még folyik az egyeztetés.  Navracsics Tibor közölte, a közeljövőben  bemutatják a Magyary Zoltán programot, amely   kiszámíthatóvá és stabillá teszi az államigazgatásban dolgozók életpályáját. Kereseti, teljesítményértékelési és hatásköri szempontból is országosan egységes struktúra kialakítását tervezik. Rigó Csaba megyei kormánymegbízott  a zalai  kormányhivatal eredményeiről beszélt, kiemelve, hogy a két  kormányablak eddig 5360 ügyfelet fogadott.


Navracsics Tibor  az állománygyűlés után felkereste az egerszegi kormányablakot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!