Hírek

2017.07.31. 19:05

A 73 évvel ezelőtti cigány holokauszt áldozatai előtt hajtottak fejet Nagykanizsán

NAGYKANIZSA Csávás Csaba Vár utcai cigány holokauszt emlékműve elé a város Roma Nemzetiségi Önkormányzata szervezett tegnapra megemlékezést.

Benedek Bálint

Idén, a holokauszt 73. évfordulóján hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt a város és a környék prominens személyiségei. Auschwitz - Birkenau II. E táborában - 1944. augusztus 2-ről 3-ra virradóra több mint háromezer cigány származású embert végeztek ki a tábor felszámolása miatt. Akikkel nem végzett az éhség és megérték ezt a napot reménykedtek abban, hogy túlélhetik. Miközben a gázkamrák felé terelték őket, rájöttek nincs menekvés, s fegyveretelenül is szembeszálltak, így többségükkel gáz helyett golyó végzett.


A város nevében Tóth Nándor alpolgármester beszédében kiemelte: nem hittük el, hogy megtörténhet mindaz a szörnyűség, mely roma családokkal megtörtént. Szembesültünk Európa közepén azzal a ténnyel, hogy az ember képes kegyetlenül és tudatosan elpusztítani embertársait egy ideológia köntösébe bújva.

- Emlékezni, emlékeztetni muszáj, erkölcsi parancs - tette hozzá. - A múlt bűneit és annak katasztrófáját kötelességünk feltárni, s megtanítani az újabb generációknak.

Teleki László (jobbról) és a környék prominens személyiségei hajtottak fejet az emlékműnél
Fotó: Szakony Attila

A történész, roma holokauszt kutató Kardos Ferenc beszédében elemezte a cigányságot ért gaztettek sorát, s emlékeztetett arra, hogy bizony a fiataloknak is szembesülniük kell azzal, ami a cigánysággal egykor történt. Szerinte a mai emberek fejében téves kép él az akkori viszonyokról, arról a szörnyűségről, amit ember elkövethetett emberek ellen.

- Bizony őrizni kell az emléket, még akkor is, ha fájó sebeket szaggat fel - mondta beszédében Teleki László országgyűlési képviselő. - Kanizsa kivételes város, az itt élők számos területen, így a mostani főhajtás kapcsán is rendszerint remek összefogásról tettek tanúbizonyságot. Romák és nem romák mindig együtt emlékeztek, ezzel is példát és iránymutatást adva a felnövekvő generációnak.

Teleki László a roma holokauszt kapcsán elmondta: az antiszemitizmus, a rasszizmus sajnos ma is jelen van a világban. Az Európában tapasztalható szélsőjobboldali eszmék erősödése nagy veszélyt rejt magában.

- Sokan újra fennhangon vállalják és hirdetik antiszemita, fajgyűlölő nézeteiket - fogalmazott a politikus. - Vannak országok, ahol intézményesített formában - oktatásban, lakhatásban, foglalkoztatásban - jelen van a kirekesztés. A változás, a változtatás mindannyiunk közös felelőssége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!