Hírek

2017.07.28. 16:40

Motorok a kerékpárúton - Sokan rosszul értelmezik a szabályokat

ZALAEGERSZEG A kerékpárutat biciklivel használjuk, a járdán gyalog közlekedünk, minden másra ott az úttest. Elég egyszerű a képlet, a szerkesztőségünkbe érkezett panaszok alapján mégis sokan értelmezik félre a kerékpárút eredeti funkcióját.

Mikó-Baráth György

Többen észlelték, hogy egyesek motorral közlekednek a kerékpárutakon. Az okot csak sejteni lehet, de az biztos: pár perccel rövidebb menetidőért kár veszélyeztetni a szabályosan közlekedő bicikliseket. Továbbítottuk a problémát a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak, és szakértő segítségükkel most áttekintjük, melyik út mire való.

A Kerékpárút tábla (világoskék alapon fehér bicikli) a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelzi, amit lakott területen kívül a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi hajtású kerekesszék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár is használhat - ha ezt tábla nem tiltja.

Ihász Johanna szabályosan közlekedik a megyeszékhelyen, a Parkerdei kerékpárúton Fotó: Katona Tibor

A Gyalogút tábla (kék mezőben két fehér emberalak) a gyalogosok közlekedésére szolgáló utat jelöli, jármű közlekedése itt tilos. A gyalogos övezet (ezt téglalap alakú fehér tábla jelöli, benne a gyalogút tábla, plusz alatta a Zóna felirat) olyan területet jelöl, melyek útjain csak gyalogosok közlekedhetnek. Előfordulhat alatta kiegészítő tábla, mely például a térségben lakók járműveinek, vagy a közút kezelője által kiadott engedéllyel rendelkező egyéb autóknak biztosít behajtást. Rájuk is vonatkozik azonban, hogy az övezetben csak nagy körültekintéssel, legfeljebb 10 kilométer/órás sebességgel haladhatnak. A mozgáskorlátozott személyt szállító jármű az övezetben közlekedhet és várakozhat is.

Léteznek hazánkban gyalog- és kerékpárutak is, az ezeket jelző kék táblán a már említett biciklis és emberalakok is láthatók. Ezek gyalogosok, kerékpárosok, illetőleg kerekesszékek közlekedhetnek. Ha a gyalogosok és a biciklisek térfelét burkolati jel elválasztja az úton (ezt osztott mezőjű táblák is jelzik), a közlekedők csak a maguk részén közlekedhetnek.

A KRESZ megkülönböztet gyalogos és kerékpáros övezetet is, melyek útjait értelemszerűen gyalogosok és kerékpárosok vehetik igénybe. Ilyen esetben a kerékpárosokra is vonatkozik a fentebb már említett, 10 km/h-s korlátozás, járművek pedig csak a fentebb már említett esetekben és módon hajthatnak be.

A rendőrségtől megtudtuk még: aki a behajtási tilalmat bármelyik esetben megszegi, szabálysértést követ el, ami rendőrségi észlelés esetén helyszíni bírságot (ennek összege 30 ezer forint) vagy szabálysértési eljárást von maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!