Hírek

2011.06.30. 15:54

Mit szólnak a vásárlók a hamburgeradóhoz?

Népegészségügyi termékdíj bevezetését tervezi a kormány szeptembertől. Az adót olyan ételekre, italokra vetnék ki, melyeknek magas a só-, cukor-, illetve koffeintartalma. A gyártókat, forgalmazókat terhelné az adó.

Horváth Viktória

Ám arra is lehet számítani, az adókat közvetve a vevőkkel fizettethetik meg a cégek: azaz drágulni fognak az élelmiszerek. Drágulna a chips, a kóla, a csokoládék, a lekvárok, a szörpök, az energiaitalok, de még a kakaópor is. Van, ami csak 10–20 forinttal kerül majd többe, de van olyan is, ami több százzal. A hamburgeradóként is nevezett változtatást vegyesen fogadták a zalaegerszegi vásárlók, akiket megkérdeztük a véleményükről.

– Minden drágul: a liszt, a cukor, miért éppen az édességek és a rágcsálnivalók maradnának ki? – kérdezett viszsza rögtön Kiss Lajosné, amikor megszólítottuk az egyik Kossuth utcai élelmiszerboltban, mikor étcsokoládét vásárolt. Mint mondta, a kisunokáknak készül majd belőle csokitallér. – Hogy kevesebbet sütök-e majd nekik, ha ennek is megemelik az árát? Lehetséges, így is nehezen jövök ki a nyugdíjamból, de az sem lehet, hogy ha átjönnek a nagymamához, ne várja őket valamilyen finomság a kamrában.

Kiss Lajosné a chipsek és az energiaitalok megadóztatásával egyetért, azok ugyanis csak ártanak a szervezetnek szerinte, de az édességek nem.
– Kakaón nőtt fel mind a négy gyerekem, egyik se lett beteges, se elhízott – fűzte hozzá az egyik legnagyobb vitát kiváltó pontjához a tervezetnek.

– Este mozizunk, ehhez elengedhetetlen a popcorn – mondta el Aradi Gábor, aki barátnőjével válogatott a polcokon a rágcsálnivalók között. – Egyébként nem vásárolunk minden nap, de néha megengedjük magunknak. Ha emelkedik az ára, havi egyszer- kétszer akkor is venni fogunk.

– Szerintem ezzel nem lehet az egészségesebb élet felé terelni az embereket, a gyerekeket – vette át a szót párjától Siető Andrea. – Az iskolai büfékben is betiltották a chipseket, hoztak a gyerekek a közeli boltból. Most pedig majd többet fognak fizetni érte. Már egészen kis korban helyesen kellene nevelni őket, hogy megtanulják, a cukor és a só csak módjával fogyasztandó.

Andrea szerint a magyarok elhízásáért és abból kifolyó betegségeiért nem elsősorban a cukor és a só felelős, hanem a zsíros magyar konyha és különösen a mozgásszegény életmód. Semmi baj nem lenne a gulyással egyébként szerinte, ha lemozognánk.

– Nem megadóztatni, hanem betiltani kellene egyes élelmiszereket – osztotta meg velünk véleményét Sánta László, aki mélyen elítéli a cukrozott szénsavas üdítőket, az agyonsózott rágcsálnivalókat és a töménytelen édességeket. – Csodálkozunk, hogy olyan a mai fiatalság, amilyen? Ezeken a szennyeken élnek! Azt sem tudják, mi a rendes étel, mert az anyjuk nem teszi eléjük. Csak támogatni tudom a megadóztatást, de félek, ez sem lesz hatásos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!