Hírek

2017.07.20. 15:25

Varázslatos tárgyak újságpapírból - Kreatív újrahasznosítás zalaszentiváni módra

ZALASZENTIVÁN A környezet védelmét legegyszerűbben a saját környezetünkben kezdhetjük el, vallja Németh Tibor Sándorné, aki évek óta foglalkozik a háztartásban feleslegessé vált anyagok hasznosításával.

Arany Gábor

Nem hulladékokról beszél, és ez nem véletlen, mert véleménye szerint mindenből lehet értéket teremteni. Különösen a papír hasznosításában jár élen.

Formára készül a papír bevásárlótáska, mutatja Némethné Fotó: Arany Gábor

- Nagyapámtól láttam, hogy kukoricacsuhéból, fűzfavesszőből miként lehet kosarat vagy más, a háztartásban használható holmit készíteni - kezdte. - Pár éve foglalkoztatni kezdett engem is a kosárfonás, de a hozzávaló anyagot nagyon nehéz beszerezni és az ára is csillagászatinak mondható. Ekkor találtam rá a papír ilyen fajta hasznosítására. Csíkokra vágott újságból huzal segítségével pálcákat sodrok és ezeket használom úgy, akár a fűzvesszőt. Különösen szeretem a Zalai Hírlapot, mert egy oldalból négy csíkot, azaz négy pálcát tudok sodorni - magyarázta és közben gyorsan jártak ujjai, hogy bemutassa a technikát.

 

Minden tároló papírpálcából készült Fotó: Arany Gábor

Tapasztalatai szerint az újrahasznosított anyag felveszi a versenyt a hagyományos fűzvesszőkkel. Ugyanúgy lehet vele dolgozni, könnyű a színezése, a vízállósága is meglepően jó: megázás után kiszárítva tökéletesen használható marad. Ráadásul, ha az évek során teljesen kiszárad, nem pattan el, mint ahogy a fűzfavessző, ezért tartósabb is lehet annál. Ezt bizonyítja, hogy az első így készült holmik négy-öt év után most is szolgálják Némethnét és családját.

Virágtartóként is bevált Fotó: Arany Gábor

S mit lehet a papírvesszőkből készíteni? Ennek csak a fantázia szab határt. A családi ház ebédlője melletti kis műhelyében körülnézve megtalálunk mindent, amire egy háztartásban tároláshoz, szállításhoz szükség lehet, mert a papírpálca teherbírása vetekszik bármely műanyaggal. Ezért aztán lehet belőle bevásárlótáska, ruhakosár, virágtartó, üvegek díszes fonata, no és dobozok, amiknek egy része a további, újrahasznosításra váró holmikat rejti. Itt a teafilter címkéjéből háromdimenziós papír virágszirmok készülnek, és erre a célra kiváló a használt csomagolópapír is vagy éppen a tojástartó.

Használt csomagolópapírból készült a virágkompozíció Fotó: Arany Gábor

A színes harisnyákból pedig pár centi drót segítségével légiesen könnyed virágok születnek, a függönyökből ruhát díszítő kitűzők formálódnak Némethné kezében. A levetett holmik is új élet kapnak: a kinőtt nadrágból táska lett, a hozzávaló fület harisnyából készítette, emellett a levetett ruhák pedig kiváló alapanyagul szolgálnak a dobozok béleléséhez is.

Pár centi drót, tenyérnyi harisnya és kész a virág Fotó: Arany Gábor

- Azt szeretném, ha a gyerekek minél korábban megtanulnák, hogyan lehet újrahasznosítani azt a rengeteg holmit, anyagot, amit a használat után most még hulladéknak tekintenek és kidobnak. Ezzel nevelhetjük őket a környezet védelmére, takarékosságra, és ha megtanulják ezeket az egyszerű technikákat, akkor megtapasztalhatják az alkotás örömét is - fogalmazta meg.

Díszítő papírfonatok a palackokon Fotó: Arany Gábor

Németh Tibor Sándorné az elmúlt években rendszeresen tartott bemutató foglalkozásokat, oktatásokat gyerekeknek és felnőtteknek, találkozni lehetett vele a megyeszékhelyi kézműves vásárokon is. Legújabb tervei szerint augusztustól Felsőrajkon, a termelői piacon adja át az érdeklődőknek a hulladékpapír hasznosításának eme módját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!