Hírek

2016.06.18. 07:40

Mindegyik féltve őrzött relikvia - Paksa Tibor több mint száz dedikált mezt gyűjtött már össze kedvenceitől

Ma már minden valamirevaló foci szurkoló kedvenc csapata, válogatottja mezében ül le meccset nézni vagy indul el a stadionba, hogy a helyszínen biztassa kedvenceit. Egy-egy mez, igaz nem olcsóság, de beszerezhető már az üzletekben. Nem volt ez mindig így és vannak, akik nem érik be az sportboltok polcain megvásárolható darabokkal.

Korosa Titanilla

Paksa Tibor gyógypedagógus lelkes Ferencváros drukker, több mint 100 mez tulajdonosa, melyekre nem egy sima vásárlás során tett szert.

- Annak idején még 1975-ben kezdtem el levelezni a Ferencváros akkori csapatával - mesélt a kezdetekről. - Akkor még csak brahiból írtam egy levelet az akkori elnöknek Harót Jánosnak, hogy szeretnék kapni egy FTC mezt, legyen az régi, kopott, leselejtezett, nekem mindegy lett volna. Legnagyobb meglepetésemre küldött egy eredeti, új mezt, hozzáteszem azok még nem voltak olyan szépek, minta mostaniak, nem csináltak belőle divatot, mint manapság. Aztán több levelet is írtam, kezdett kialakulni egyfajta ismeretség. Mikor Budapesten jártam bátorkodtam odamenni a régi székházhoz, közben jöttek ki a játékosok, köztük Martos Győző is, aki akkor a csapat hátvédje volt. Hozzá is odamentem, mondtam neki, hogy a csapatnak szurkolok és szeretnék egy mezt. Bement a klubházba és kihozott egyet. Így kezdődött, igazából semmilyen komolyabb erőfeszítést nem igényelt és mégis óriási élmény egy élszurkolónak, ha kedvenc csapata mezében feszíthet.

Később volt egy hosszabb szünet a gyűjtésben és a meccs látogatásokban, majd a 80-as években már tanítványaival együtt kezdett újra Fradi meccsre járni. Ezek amolyan jutalomkirándulások voltak a gyerekeknek.

Paksa Tibor kezében az egyik legnagyobb becsben tartott mezzel. Fotó: Korosa Titanilla

- A kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően az iskola, illetve a gyerekek is kaptak 100 darab mezt, nemcsak labdarúgó dresszeket, hanem más sportágakból valókat is. Ezeket kiosztottam a diákoknak, ezután már csak nekem küldtek dedikált mezeket. A Ferencváros elnökei - Szeiler József, Furulyás János - mellett Albert Flórián, Nyilasi Tibor, Ebedli Zoltán, Lipcsei Péter és Lisztes Krisztián is megleptek egy-egy aláírt mezzel. Mindegyik dedikált, ami külön értékessé teszi őket, hiszen nem lehet kereskedelmi forgalomban megszerezni. Ahogy néztem a világversenyeket, klubmérkőzéseket feltűnt, hogy a játékosok már minden meccsen másik mezben lépnek pályára, gondoltam jó lenne ezekből minél többet megszerezni. Sokan nem tudják, hogy a dresszek ára 20 ezer forintnál kezdődik, büszke vagyok arra, hogy több mint száz darabot sikerült - nem vásárlással, hanem más módon - beszereznem magyar sztároktól.A gyűjtemény nagy részét a Ferencváros különféle dresszei teszik ki, de magyar válogatott és más csapatok mezei is akadnak szép számmal. A Zalaegerszegi TE vezetősége is megtisztelte néhánnyal, illetve a magyar olimpiai ezüstérmes kézilabda csapat tagjaitól, Kökény Beától, Pádár Ildikótól és Farkas Ágitól is kaptam egy-egy darabot. Nagy örömömre szolgál, hogy is megajándékoztak válogatott mezekkel, például Horváth Ferenc, Nyilasi Tibor, illetve a szövetségi kapitányok közül Egervári Sándor, Mészöly Kálmán, de Lothar Matthäus is küldött annak idején dedikált pólót. Legnagyobb becsben azokat tartom, melyek a legnagyobb kedvencektől Albert Flóriántól és Nyilasi Tibortól érkeztek. Van köztük több, amit munkám elismeréseként kaptam, vagyis azért, hogy elvittem a gyerekeket meccsekre, összesen 19 alkalommal jártunk Budapesten mérkőzésen és készült közös kép a játékosokkal. Egyedülálló módon ötször az FTC VIP-szektorából nézhettük a játékot. Előfordult, hogy a biztonságiak számon is kértek minket mit keresünk ott, de elmondhattuk azt, hogy a csapat krónikásának, Nagy Bélának a vendégei voltunk. Én így is próbáltam népszerűsítem a labdarúgást, átadni a diákoknak ezt a szeretetet, ami - úgy érzem - sikerült is.

A gyűjtő számára mindegyik mez félve őrzött relikvia, csak ünnepnapokon kerülnek elő a szekrényből, jelesebb események alkalmával veszi fel őket. Hozzátette: az örökséget az unokáira hagyja majd.

- Olyan értékesek a dedikált, főként a válogatott mezek - tette hozzá - hogy egy árveréseken akár félmillió forintért is elkelhetnek.

Paksa Tibor zalaiként - úgymond - családi alapon Ferencváros drukker, mint mondta, Csesztregen, a szülőfalujában minden fiú annak a csapatnak szurkolt, amelyiknek az édesapja is.

- Első meghatározó élményem az 1960-as évekből származik, 30-40 ezer zöld-fehérbe öltözött ember gyűlt ott össze a meccsekre az FTC stadionban, ahova időnként mi is elmentünk - emlékezett vissza. - Azóta vagyok Fradi drukker. További büszkeségeim, hogy 1975-től Ferencváros pártoló tag vagyok, de a legnagyobb erkölcsi elismerés számomra az, hogy a Nagy Béla szerkesztette Százszorszép Ferencváros című évkönyvbe - ami a csapat centenáriumára készült - is bekerültünk, megemlítik a lenti Móricz - iskola nevét az ott helyet kapó 57 szurkolótárssal együtt. Mi vagyunk az egyetlen iskola, akik bekerültünk ebbe a gyűjteménybe. Emellett közel 50 Fradi kiadványban is szerepeltünk, hiszen leírtam minden találkozásunkat és rólunk is írtak, hogy ott jártunk.

Paksa Tibor ma is lelkes híve a labdarúgásnak, bár azt mondja, manapság már által képviselt lázas rajongás ritka.

Évtizedek óta figyelemmel követi

Igazán nagy eredmény, hogy a magyar labdarúgó válogatott 44 év várakozás után kijutott a franciaországi Európa-bajnokságra, viszont akik - mint Paksa Tibor is - végigélték ezt a több mint 4 évtizedet kissé talán keserűbb szájízzel, kevésbé felhőtlenül örülnek ennek. Mint mondta: a lelkesedés már nem a régi, megfogyatkozott az évtizedek alatt, túl sokáig kellett várni. Akik mélyebben foglalkoznak a magyar labdarúgás mindennapjaival észreveszik, hogy kiürültek a stadionok, megváltozott a szurkolói kultúra is. Persze reméli, hogy a nemzeti tizenegy jól szerepel a kontinenstornán és a zöld-fehér szív sem színeződik át, Paksa Tibor idén megünnepelhette az FTC 29. bajnoki címét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!