Hírek

2013.12.30. 17:05

Milyen volt, milyen lesz?

Milyen volt a magunk mögött hagyott, mit vár az előttünk álló esztendőtől? Ezt a kérdést tettük fel megyénk néhány közéleti személyiségének.

– Az idei közepesen jó év volt a Zalaco Zrt. számára. Több mint 30 százalékkal nőtt az árbevételünk, az év folyamán 393-ról 443-ra nőtt az alkalmazottaink létszáma, és elindult a felkészülés egy új telephely kialakítására – foglalta össze 2013 legfontosabb meghatározóit Berta László, a Zalaco Zrt. tulajdonos vezérigazgatója.

Berta László: Az építkezés éve lesz 2014

A családi tulajdonban működő cég vezetője hozzátette: rengeteg munkával, szervezéssel sikerült a gazdasági eredményeket elérniük. Jelentős tény az is, hogy közel 100 milliós exportot is lebonyolítottak, döntően Szlovákiába szállítottak fagyasztott termékeket. Az idei év jelentős fejlesztése volt a győrvári tej-üzem létesítése, aminek segítségével tejivó hálózat kialakításába kezdtek. A napokban nyitották meg a körmendi tej-ivót, januárban további 8-10 tejivó építését kezdik meg.

– 2014 nagy feladata az ipari park területén tervezett új telephelyünk megépítése, beüzemelése és a termelés elindítása lesz. A jelenlegi telephelyünk is megmarad, csak a fagyasztott termékeink gyártását fogjuk áthelyezni az új helyre.

A Zalaco vezetője a magyar gazdaság jövő évét illetően optimista.

– 2014-ben kedvező gazdasági lehetőségekre számítunk. Elsősorban azért, mert emelkedni fognak a reálbérek, ez a tény pedig fontos a mi üzlethálózatunk számára is, hiszen nem mindegy, hogy az emberek mennyi pénzből tudnak vásárolni.

– Az elmúlt év tapasztalataira támaszkodva úgy vélem, a legfontosabb az egészség megőrzése, minden más az-után jön – mondta Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, utalva arra, hogy 2013-ban a színházban több baleset és betegség is nehezítette a munkát. A direktor a mögöttünk hagyott év legjobb hírének Barsi Márton színész gyógyulását tartja. A fiatal művész súlyos műtéten esett át, de már újra játszik.

Besenczi Árpád: Az egészség a legfontosabb

– Ami 2014-et illeti, izgalmas évnek nézünk elébe, ez lesz ugyanis az ötéves vezetői ciklusom utolsó teljes esztendeje. Remélem, sikerül közönségbarát repertoárral kirukkolni, amiben lesz musical, magyar ősbemutató és klasszikus darab is. Ehhez kell a jó fizikai és mentális erőnlét, ami nem könnyű, a kollégák eléggé leterheltek. Épp ezért az lenne a legjobb, ha a jövedelmüket tudnánk emelni, de jelen pillanatban annak is örülünk, hogy az elmúlt hónapok feszültsége után rendeződött a színház finanszírozása.

Az igazgató utalt arra a díj-esőre is, ami 2013-ban érte a társulatot: állami, művészeti és fesztivál elismerés is jutott a színművészeknek, köztük Besenczi Árpádnak is.

– Remélem, jövőre sem hagy el az optimizmusom és a tetterőm, ennek tudatában pályázom a következő ciklusra is – zárta szavait, hozzátéve, az épületre ráférne a fel-újítás itt-ott, amott, az viszont büszkeségre ad okot, hogy például a Tantermi Deszka sorozat sikerére más színházak is felfigyeltek, próbálják „utánozni".

Hella Ferenc nagykanizsai református lelkész bizakodó a jövő évet illetően.

– Idén nagyon pozitív folyamatok indultak el gyülekezetünkben – bocsátotta előre. – Hálás vagyok az Úristennek azért, hogy nemcsak az épületeinket újíthattuk meg, hanem a lelkeket is. Mire gondolok? Jól működnek a közösségeink, közösségi prog-ramjaink, komoly érdeklődésre tart számot például a baba-mama körünk, s nem hiányoznak a hívek egészségnevelő előadásainkról, bibliaóráinkról sem. Ennek okán bizalommal teli a szívem, s optimistán tekintek előre.

Hella Ferenc: Együtt hamarabb jutunk előre

Hella Ferenc azt mondta: úgy látja, egyre több a kereső ember. És nem az anyagiakra kell gondolni, hanem az Istenkeresőkre, mind többen vannak, akik szilárd értékrend mentén szeretnék élni az életüket. Ez jól lemérhető az istentiszteleteken résztvevő hívek növekvő számán.

S hogy mi a helyzet az ország állapotával?

– Volt egy időszak, amikor az emberek próbálták maguk megoldani a gondjaikat, megvalósítani önmagukat, s el is hitték, hogy az életük csak rajtuk múlik – magyarázta. – De ezzel nincs is baj, fontos a pozitív gondolkodás. A dolog működött is addig, amíg a tartalékaik kitartottak, a gondok akkor jöttek, amikor azok a bizonyos tartalékok elfogytak. Ahogy utaltam rá, ebben az állapotban egyre többen kezdtek el keresni és olyan életet élni, melynek középpontjában értékek állnak. Abban bízom, hogy ezek alapján mindenki elkezdi becsülettel, tisztességgel tenni a maga dolgát a családban, a munkahelyi közösségben, a városban, az országban és így, együtt talán hamarabb jutunk előre.

 

Lehota M. János, a Pannon Egyetem kanizsai kampuszának adjunktusa egyfelől nyugodt, csendes, gyarapodó évre számít idehaza, másfelől viszont úgy érzékeli, hogy a következő esztendőben pár komoly kérdésre is választ kell adnia a világnak.

– A választások ramazurija ellenére is nyugodt időszakot várok, mivel úgy gondolom, hogy az elmúlt néhány évben sok változás történt az országban. Hogy mást ne említsek, az oktatás terén is komoly változások történtek, melynek egy része pozitív hatást váltott ki, s persze voltak negatív élmények is. Azért remélem: jövőre tovább növekedhet majd a hallgatói létszám. A világban és főként az unión belül ugyanakkor komoly kérdéseket kell megoldani, itt van például a bevándorláspolitika ügye, mely területen az angolok, a franciák és a németek is szigorításokat sürgetnek. Majd meglátjuk mi sül ki belőle.

Lehota M. János: Nyugodt évre számítok

A fiatal kanizsai oktatónak a magánéletre vonatkozó tervei is vannak 2014-ben. Mint elárulta: minden vágya, hogy jövőre egy kisbabával gyarapodjon a család.

Dr. Molnár József, nagykanizsai rendőrkapitány jövőre a fiáért izgul majd. Mint el-árulta: szeretné, ha a kölyök sikeres érettségi vizsgát tenne és ezzel bekerülne az egyetemre. A kapitánynak persze szakmai kívánalmai is lennének 2014-re vonatkozóan.

– Örülnék, ha a következő évben tovább tudnánk javítani a kanizsai kapitányság eredményeit, kiváltképpen a lopások és a betörések felderítésének arányát – hangsúlyozta dr. Molnár József. – A jövő év a város közlekedése szempontjából is kemény lesz, hiszen folytatódik a belvárosi rekonstrukció, ami a Fő utca lezárásával jár. Szeretném remélni, hogy az autós forgalomban ez nem okoz majd megoldhatatlan problémát és legalább annyira toleránsak lesznek egymással az emberek, mint az előző időszakban.

Molnár József: Tolarenciát várok az autósoktól

A kapitány zárásként jelezte: noha az ittas vezetés szankciója évről évre szigorodik, sokan még mindig alkoholos befolyásoltság alatt vezetnek. Ők azok, akikkel a rendőrség nem tud toleráns lenni.

Dr. Oroszlán Tamás, a Zala Megyei Kórház stratégiai igazgatója életét áthatja hivatása, így nem csoda, hogy újévi kívánságai közül is ehhez kötődik a legtöbb. Bár hozzá kell tegyük, ha ezek valóra válnak, avval mindannyian jól járhatunk...

– Nagyon szeretném, hogy végre megtörténjék az első kapavágás a kórház új kardiológiai, szívsebészeti centruma építésében, hiszen immár négy éve húzódik a beruházás elindítása – kezdi a stratégiai igazgató, aki a sürgősségi osztályon és a diabetológián is komoly szakmai munkát végez. – Ugyanígy hőn áhítjuk a műszerbeszerzési pályázatok sikerét, a teljes adósságkonszolidációt, továbbá hogy csökkenjen a várakozási idő a protézis műtéteknél.

Dr. Oroszlán Tamás: Induljon meg a munka

Ami a magánszférát illeti, három fia nyelvtanulásbéli elő-menetelének örülne leginkább, hiszen kettejüknél immár a nyelvvizsga is aktuális. Szeretne még jövőre sok jó koncertet, köztük egy LGT-t, és színvonalas színházi előadásokat. S persze minél kevesebb ittas embert szilveszterkor, s cukorbeteget egész évben. S hogy saját magának mit kívánna 2014-re?

– Hát azt, hogy ne legyek egy évvel idősebb...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!