Hírek

2017.01.18. 15:43

Milyen abroncs van a buszokon?

Nagykanizsa – Több olvasónk jelezte, hogy a buszok jelentős késéssel közlekednek, amióta csúszóssá váltak az utak.

Pásztor András

A legtöbb felháborodott telefont a múlt hétvégén, illetve a hét elején kapta szerkesztőségünk. Többen arra panaszkodtak, hogy a havas utakon össze-vissza csúszkáltak a buszok, sőt némelyik járműnek még az elindulás is gondot okozott. Olvasóink szerint a buszok nem voltak téli gumival felszerelve.

A csúszós utakon nehezebben közlekednek a buszok Fotó: Szakony Attila

Az utazóközönség észrevételeivel kapcsolatban megkérdeztük az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-t, ahonnét azt a választ kaptuk, hogy a társaság autóbuszainak 75 százalékán M+S, azaz sár- és hóabroncsokat használnak, amelyek – a jelölésük és minősítésük szerint – alkalmasak közlekedésre téli útviszonyok közepette is. Speciális, kimondottan téli abroncsokat a sajátos domborzaton futó belföldi távolsági járatokon, illetve a nemzetközi különjáratokon alkalmaz az ÉNYKK.

A tömegközlekedési társaság sajtószóvivője emellett arra a tényre is felhívta a figyelmet, hogy a megváltozott téli útviszonyok közepette, a balesetmentes célba jutás érdekében a közlekedés lelassul. Az autóbuszközlekedés vonatkozásában a hóeltakarítás során a buszöblökben felhalmozott hó egyaránt nehezíti a megállóba való bejutást és az elindulást is. A megállókban felhalmozott hó és a síkosság miatt az utasok le-, illetve felszállási ideje is megnövekszik. Ilyenkor van szükség a többi közlekedő partneri segítségére, melyet a menetrend szerint lakott területen közlekedő autóbuszok esetében a KRESZ is rögzít.

Végezetül a társaság jelezte: az utazóközönség részéről tapasztalt késéseket, járatkimaradásokat – melyekért elnézést kérnek – az időjárási és útviszonyok miatti megnövekedett menetidő okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!