Hírek

2017.03.27. 14:19

"Miért lettem pap? - Nehéz erre mit mondani"

Nagykanizsa – A szombathelyi római katolikus pap, Angelico atya különös módon evangelizál és hirdeti Isten Igéjét: rajzokkal. Az érdekes a dologban az, hogy a rajzok nem csak a gyerekek körében népszerűek.

Horváth-Balogh Attila

Az atya, dr. Stift Zoltán rajzos-grafikus munkásságának ha nem is az első, de leghangsúlyosabb alakja, figurája egy kedves kis angyal, Angelico. Internetes, rajzos blogjának mottója – Without words, ’Szavak nélkül’ – arra utal, amikor a látható által a Láthatatlan szól hozzánk, szavak nélkül, képekben.

Stift Zoltán, Angelico atya napjaink modern infokommunikációs eszközeit is beveti, ha az Isten Igéjének hirdetéséről van szó

– Hogy miért lettem pap? Nehéz erre mit mondani – bocsátotta előre kérdésünkre Angelico atya, aki nemrég Nagykanizsán járt és a Szent József plébánia kis hittanosainak tartott foglalkozást. – Ez egy titok, misztérium. Pont olyan nehéz rá adekvát választ adni, mint amikor valakitől megkérdezik, hogy miért az lett a felesége, vagy a férje, aki Nyilván, katolikus családban nőttem fel, de nem gondoltam rá, hogy pap legyek. Legalábbis túl korán nem. Amikor először felvetődött a gondolat, ezernyi indokot tudtam volna mondani, hogy miért ne válasszam ezt a hivatást. Alapvetően képzőművészeti vonalon akartam továbbtanulni, ez vonzott, de második-harmadikos gimnazistaként kezdett ébredezni bennem a papi hivatás is. Most, így utólag látom, hogy nem is annyira ellentmondó módon A kettőt sikerült összekapcsolnom, így született meg a rajzos evangelizáció.

Angelico, a kis angyalka, akiről Zoltán atya is a nevét kapta

Angelico atya hozzátette: a grafika és a papi lét nem egymástól független világ, hanem utóbbiban létezik és működik az előbbi. Még akkor is, ha a papi hivatás indulásakor a grafikai vonal kis időre elszunnyadt.

Ádám és Éva, ezúttal a gyermeki lélekhez közel álló ábrázolással

– Csak amikor már papként elkezdtem hittant tanítani a gyerekeknek, akkor derült ki, hogy számomra a rajz egyfajta eszköz, amivel közelebb vihetem a világukhoz Isten szavát – folytatta Angelico atya. – Ez nem csak az alsósoknál működik, hanem a felsősöknél, sőt, még a felnőtteknél, a börtönben fogvatartottaknál is. Ez érdekes tapasztalat volt nekem is, de valóban így van. A modern ember a képkultúra embere, képekkel, rajzokkal mindennél többet el lehet neki mondani, akár az evangéliumról is. És ez nem csak a gyerekekre vonatkozik. Azt gondolnánk, hogy a gyerekek és a fogvatartottak világa gyökeresen különbözik egymástól, de ez nem így van, legalábbis lelkipásztori szempontból bizonyosan nem. A rajzok az intuitivitásra építenek, ahogy kibontakoznak a motívumok, fel lehet kelteni általuk az érdeklődést a téma iránt. De nincs ebben semmi különös, azt teszem, amit egy hitoktató is: rajzolok, kérdezek és éneklek is közben, még hozzá csángó énekeket. Hogy Benedek pápa szavaival éljek: a művészi szépség az Istenhez vezet, mindenkit jobbá tesz, felszabadít – én ezt vélem tapasztalni a gyakorlatban is.

Angelico és a zene – a művészetek is az Istenhez vezetnek el

Elárulta: Angelico, az angyalka, könyveinek visszatérő szereplője 1999-ben született meg egy internetes honlap tervezése kapcsán. Készült belőle matrica is, s igen megszerették a hittanos gyerekek – miatta kezdték el Angelico-nak hívni Zoltán atyát.

– Ennek én nagyon örültem, mert kicsit az itáliai domonkos szerzetesre, pap-festőre, Fra Angelico-ra utal, akinek az egész élete ugyanarról szól, amit most én is próbálok elmondani: hogy az evangélium továbbadása, a papi hivatás és a képzőművészet nem áll egymással ellentétben, sőt. Nem beszélve arról, hogy a kereszténység és a képzőművészet mennyire összetartozik. Ugyanis nem szoktunk belegondolni, de a megtestesülésben Isten ábrázolta, azaz láthatóvá tette magát. Azóta nem csak lehetőség, de kötelességünk is láthatóvá tenni a titkokat. Ennek jegyében szeretném elkészíteni a képes Bibliát. Tartalmas, szép, a gyerekek lelkéhez illő rajzokkal képzelem el a Szentírást – hála Istennek, nekem megadatott, hogy papként és grafikusként is tudok élni, gondolkodni, dolgozni és reményeim szerint valami értékeset, maradandót is alkotni, még a közeli jövőben.

A kedves kis rajzfigurák még a keményebb lelkeket is megnyitják

Papi pályakép

Stift Zoltán, Angelico áldozópap, grafikus, 1969. július 7-én született Szombathelyen. Szolgált itt, Budapesten, tanított a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Hittanárképző szakán, s az egyházmegyei bíróságon szentszéki bíró is volt. 2009–11-ben az Őrség kapujában 7 falu plébánosa. 2010-ben autóbuszvezetői jogosítványt szerzett, hogy adományokból bérelt busszal gyűjthesse össze a híveket a falvakból a vasárnapi szentmisére. Dolgozott a Vatikáni Nagykövetségen is, az Apostoli Nuncius személyi titkáraként. 2015 augusztus 1-jétől a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lelkésze, emellett Sorokpolányt is ellátja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!