Hírek

2017.03.24. 17:54

Miért kerülünk folyton időzavarba? Szakember beszélt az időgazdálkodásról

Zalaegerszeg– Körmömre ég a munka, elkések a találkozóról, semmire sincs időm... Ismerősek ezek a kifejezések? Akkor érdemes megismerkedni az időgazdálkodás fogalmával.

Magyar Hajnalka

Ebben volt segítségére a minap a Kölcsey-gimnázium diákjainak P. Tóth András, a Láthatatlan Egyetem előadója. A tornatermet megtöltő diáksereg először a célok szerepéről hallhatott. Hogy mi köze ennek az időgazdálkodáshoz? Nagyon is sok.

– Ha nincsenek világos céljaink, nagyobb az esély arra, hogy értékes időt, akár éveket vesztegessünk el. Ha nincs jövőképünk, ha nem tudjuk eldönteni, hogy milyen irányba tartson az életünk, hiába leszünk hatékonyabbak, felesleges dolgokat fogunk gyorsan csinálni... – veti fel.

Való igaz, számtalan példát láttunk rá, hogy a főiskola, egyetem elvégzése után döbben rá a fiatal, ő nem ilyen lovat akart. Eltelt 4-5 év, s kezdheti előről az útkeresést.

– Mielőtt pályát választunk, melegen ajánlható, hogy keressünk meg valakit, aki abban dolgozik. Tudjuk meg, hogyan telik egy napja, milyen nehézségekkel kell megküzdenie, mennyit keres. Egy kis időráfordítással eltékozolt éveket spórolhatunk meg.

Ugyancsak hasznos praktika az éviránytű. Nem más ez, mint egy vékonyka füzet, amelynek első felében lezárjuk, összefoglaljuk az előző évünket, a másodikban pedig megtervezzük a következőt. E mentén nagyobb tudatossággal élhetjük az életüket.

Az időgazdálkodás legnagyobb mumusa a halogatás, legtöbb időzavarral küzdő ember ennek az áldozata. A halogatás legyőzésére szintén hallunk néhány módszert.

P. Tóth András sorozatvállalkozó, informatikai cégeket épít. A Láthatatlan Egyetem egyik alapítója, önkénteseik 7. éve tartanak előadásokat fiataloknak konfliktuskezelés, időgazdálkodás, pénzügyek témában

Fotó: Pezzetta Umberto

– Ha nemszeretem tennivaló vár ránk, annak elkezdését tegyük vonzóvá valamilyen pozitív rituálé bevezetésével – mondja P. Tóth András. – Például főzzünk magunknak egy teát, hívjuk fel a barátunkat, rágcsáljunk el egy almát. Ezekből lendületet merítve álljunk neki a dolgunknak. A szalámi technika, vagyis a teendők részekre bontása, felszeletelése ugyancsak hasznos. Ha húzódozunk egy vaskos könyv elolvasásától, először üssük fel a tartalomjegyzéket, vagy olvassuk el az első bekezdést. Ez talán megadja a kezdő lendületet, behúz...

Egy feladatot letudva, utólag valóban sokszor tapasztalja az ember, hogy csak elkezdeni volt nehéz. Ugyancsak fontos támasz lehet az ingerszegény környezet. Nehéz úgy elmélyedni a munkában, tanulásban, hogy az ember körül ott zizegnek a szobatársak, családtagok, s valakinek mindig eszébe jut valami.

Fotó: Pezzetta Umberto

– Egy fülhallgató nagyot lendíthet a koncentráción – halljuk a tippet. – A legjobb, ha előre megbeszéljük a környezetünkkel, hogy amikor rajtunk van, ne piszkáljanak, ha csak nem ég a ház. Egy író barátom például rendszeresen hotelbe jár dolgozni, ahol csak egy asztal, egy ágy meg egy szék van, s semmi nem vonja el a figyelmét.

Persze a zavaró ingerek nem csak a társaktól érkezhetnek, saját magunk is szétzilálhatjuk a figyelmünket, ha kéznyújtásnyira villog a telefon, a facebook, a levelező.

A külső nyomás módszerét szintén bevethetjük a halogatás ellen. Például ha valakinek megírjuk e-mailben, hogy éppen most kezdünk bele abba a bizonyos dologba, máris nagyobb késztetést érzünk rá, hogy valóban megtegyük.

Fotó: Pezzetta Umberto

Megismerkedtünk a strukturált halogatás fogalmával is. Ez annyit tesz, hogy félóránként beiktatunk a tanulásba, munkába valamilyen más jellegű, 5 perces tevékenységet. Elmossuk a poharakat, megetetjük a macskát, megöntözzük a virágokat. A lazítás felüdít, s közben jó érzést kelt, hogy ez idő alatt is értelmes dolgot cselekedtünk. Az ilyen kis szünetek arra is alkalmasak, hogy kicsit eltávolodva a teendőktől, más színben fogjuk látni a feladatot. Sok esetben ilyenkor vesszük észre az addig elkövetett hibákat is.

– Mindig izgatott, hogyan veszik rá a delfineket, hogy átugorjanak a karikán – indít el egy látszólag távoli szálat az előadó. – Megtudtam, a trenírozás a víz alatt kezdődik, s a karika túloldalán egy halacska csábítja átúszásra a delfint. Amikor áthalad, klikkelő hangot hall. Ezután fokról fokra feljebb emelik a karikát, s a jutalomfalat elérését mindig megerősítik a klikkelő hanggal. Egy idő után elég a hang, s a delfin máris ugrik. A módszer nálunk is beválhat, ha tehát sikerül úrrá lennünk a halogatáson, érdemes megjutalmazni magunkat.

Ha vagyunk olyan ügyesek, mint egy delfin, akár egész életünkre megszabadulhatunk tőle.

 

További hasznos tippek

- Írjunk listát a teendőkről, s emeljük ki a legfontosabbakat

-  Ha valami nem tart 2 percnél tovább, csináljuk meg azonnal

- Osszuk be a napunkat, minden órához tervezzünk valamit

- Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk a hetünket

- Találjuk meg a módját, hogy az ismétlődő, fölös teendőket kiiktassuk

- Hosszú távú, komplex feladatnál az első lépésnek szabjunk határidőt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!