Hírek

2011.05.24. 07:50

Mi legyen a gyerekkel a szünidőben?

Már nincs vissza egy hónap sem a nyári vakációig. S ami a diákok számára örömet jelent, az a szülőknek fejtörést okoz: hol töltsék a gyerekek a hosszúra nyúlt szünetet? Kétségtelen, sokféle ajánlattal találkozhatnak ilyentájt a családok, különféle táborok kínálnak hasznos időtöltést a csemetéknek egy vagy két hétre. De a nyár nagyon hosszú tud lenni, ha azt nézzük, hogy a szülőknek koránt sincs annyi szabadságuk, mint amennyi lefedné a lurkók teljes vakációját.

Sinkovics Eta

 Egy-két hetet számítanak ide, amannyit oda, s még mindig akad szabadon maradt hely a naptárban szeptember 1-ig. dilemma megoldásában lehet segítségre - a napjainkban korántsem utolsó szempontként figyelembe veendő kedvező anyagi kondíciók miatt is - a város napközis tábora, amelyet évek óta az Apáczai ÁMK működtet. S ahová már most fogadják a jelentkezéseket.

Idén nyáron június 27-től kezdődik a szezon, s a nyolchetes időszak augusztus 19-én ér véget. A turnusok ötnaposak, a foglalkozásokat részint az intézményben, részint pedig az alsóerdei szabadidőközpontban tartják. De kirándulásokkal, strandolással is tágítják a lehetőségeket, dúsítják a gyerekek élményeit.

 

- Úgy gazdálkodunk, hogy a programok mindegyike ingyenes lesz, ezekre nem kérünk külön pénzt a szülőktől -  hangsúlyozta Bogdán Marianna, az Apáczai ÁMK igazgatója. Amiért fizetni kell, az a háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna), melynek teljes összege 435 forint egy napra. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők ez esetben is díjkedvezményre jogosultak, erről a szülőknek igazolást kell vinniük.

-  A programokat igyekszünk változatossá tenni, hiszen gyakori, hogy egy-egy gyerek a nyár nagy részét, 15–20 fő pedig az egész vakációt a napközis táborban tölti - fűzte hozzá Bogdán Marianna.

Nem titkolta azt sem, számítanak arra, hogy idén még többen lesznek, akik hosszabb időt töltenek a napköziben. A tapasztalatok azt mutatják, érthetően, igencsak kedveltek a gyerekek körében a strandnapok. A közelsége miatt eddig leggyakrabban a zalaegerszegi strandra vitték a gyerekeket, de visszajárók a pusztaszentlászlói élményfürdőbe is. Újdonság, hogy szívesen fogadnak a szülők köréből önkéntes kísérőket, nemcsak a „vizes” programokra, hanem például túrázások, kirándulások, múzeumlátogatások alkalmával is.

Az időjárás természetesen befolyásolja a szabadidős tevékenységeket, de a szervezők igyekeznek az intézményben is tartalmas, játékos és szórakoztató időtöltést kínálni. Kézműves és számítógépes foglalkozások, sportolási lehetőségek, filmvetítések, drámajátékok, könyvtári foglalkozások jelenthetnek élményt a gyerekeknek. A tapasztalatok azt mutatják, főleg alsó tagozatos diákok töltik meg a napközis tábort.

Az intézménybe reggel 7.30-tól fogadják a gyerekeket és 16.30-ig biztosítják részükre a felügyeletet. Mivel már évek óta nem külön buszjárat veszi fel a város különböző pontjain a táborozókat, hanem az Apáczai ÁMK-ba érkeznek, Bogdán Marianna nyomatékosítja a szülői kíséret fontosságát, hiszen kiskorúakról van szó.

Túrák és kiállítások
● Nyaranta átlagosan száz gyerek vesz részt a napközis táborban. Az első időszakban a létszám felmegy 140- re, az utolsó szakaszban pedig 70 fő körüli.
● A gyerekekkel pedagógusok foglalkoznak, továbbá 18 éven felüli diáksegítők, valamint gyógypedagógiai asszisztensek.
● A túrákat általában játékos feladatokkal kötik össze, az útvonal gyakran a tv-torony vagy az Azáleás-völgy.
● A múzeumlátogatások mellett sort kerítenek az aktuális kiállítások megtekintésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!