Hírek

2017.06.22. 18:55

Lesz-e új mentőállomás Zalaegerszegen? Ülésezett a megyegyűlés

A Zala Megyei Közgyűlés a tegnapi ülésén áttekintette a megyei mentőállomások működését.

Hajdu Péter

Vincze Luca megyei vezető mentőtiszt elmondta, hogy az elmúlt időszakban fennakadás nélkül tudták végezni a mentési feladatokat, amelyek száma 2016-ban 27.131 volt Zalában. A korábbi jelentős humánerőforrás-hiányt új dolgozók felvételével, gyesen lévők visszatérésével tudták enyhíteni. Sokat jelentettek a béremelések, s a dolgozók anyagi megbecsülését elősegítette a megbízási szerződés kötésének lehetősége többletfeladatok ellátására, és az önkéntes alapú 24 órázás lehetővé tétele, hangzott el.

Vincze Luca vezető mentőtiszt a Zala megyei mentőállomások munkájáról beszél
Fotó: Katona Tibor

Az elmúlt években kialakított új mentőállomások révén megvalósult a 15 percen belüli betegelérés a megyében, bár gond, hogy hiányzik még egy esetkocsi. A sármelléki légimentő szolgálatot gyakran igénybe veszik, sokszor ennek bevetésével tudják biztosítani a 15 percen belüli kiérkezést rohamkocsi hiányában. A 10 zalai mentőállomás közül 9-ben felújítással, korszerűsítéssel megfelelő munkakörülményeket teremtettek, a zalaegerszegi azonban annyira elavult, hogy helyette újat kellene építeni. Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke és a frakciók képviselői elismerésüket fejezték ki a mentősök munkájáért. Ezt követően a Zala Megyei Értéktár Bizottság első félévi tevékenységéről szóló beszámolót szavazták meg. Öt újabb érték került fel a megyei listára, tevékenységük nyomán hungarikummá vált a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat, s bekerült a Magyar Értéktárba dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve.

Czebeiné Nemes Bernadett, a Zalai Civil Ház irodavezetőjének lemondása miatt új tagot kellett választani az értéktár bizottságba. Helyére a közgyűlés elnökének javaslata alapján Pácsonyi Imrét, a testület alelnökét választották.

Jóváhagyták a Zala Megyei Önkormányzat részvételét három újabb nemzetközi pályázatban, majd zárt ülésen döntöttek a Zala Megyei Közgyűlés által alapított kitüntető cím és díjak adományozásáról. Az elismerések átadására 2017. szeptember 23-án, a Megyeházán tartandó ünnepi ülésen kerül majd sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!