Hírek

2015.12.17. 13:33

Megyünk a fa után - Nagy fenyőkínálat vár bennünket idén karácsonyra is

Már a hét elején megjelentek a városok parkolóiban, áruházak környékén, lakótelepi zöldterületeken a fenyőfa árusok, jelezve, hogy napokon belül ránk köszönt az év talán legnagyobb családi ünnepe.

Hajdu Péter

Mára Zalaegerszegen is benépesült az egyik legnagyobb, hagyományos árusító hely, a Városi Sportcsarnok és a pláza előtti parkoló egy része, de az egyik kertvárosi buszmegállónál, a ruhagyári ABC-nél, és még ki tudja, hány helyen kínálják egészen 24-én délutánig a karácsonyfát. Mindenkinek megvan a bevált beszerző helye, ahová addig jár az ember, amíg egyszer melléválaszt. Mert karácsonyfát venni nem kis felelősség. Előfordul, hogy az árus nem forgatja meg rendesen, és díszítéskor derül ki, hogy féloldalas, alul pont hiányzik egy ág, nem szimmetrikus. Nem baj, így legalább közelebb fér a falhoz, ki tudjuk nyitni az erkélyajtót, legalább nem takarja el a tv-t. Évtizedek alatt előfordult, mentegetőző karácsonyi ideológiák. Feleslegesek, mert estére, díszbe öltöztetve, csillogó üvegcsúcsával úgyis szép lesz, s megszépül minden. Jó esetben együtt veszi a fát a család felnőtt része. Biztosan emlékezetes marad az idei karácsonyfa vásárlás annak a fiatal párnak, akivel a téren, a szebbnél szebb fenyők között találkoztunk.

Nagy Zsolt és Jakab Viktória első közös karácsonyfáját vette megfelelően

– Ez az első közös karácsonyfa vásárlásunk, szeretnénk, ha minden szépen sikerülne. Elsősorban a magasságát nézzük, és azt, hogy mennyire formás a fa. Nem döntöttük el, hogy milyen fajta kell, azt beszéltük meg, hogy tízezer forintba beleférjen az ára – mondta Nagy Zsolt, párja, Jakab Viktória helyeslésével.

Kicsit tovább firtatva a dolgot, hogy mit jelent ez az első közös karácsonyfa vásár, kiderült, önmagánál jóval többet. Azért az első, mert mint mondták, most költöztek össze. Ez lesz az első közös karácsonyuk, ami remélik és tervezik, hogy előbb utóbb házassággal folytatódik.

Kozmet Karolina eladó műfenyőket kínál

Minden évben nagy a választék, hiszen ma is Zalában termelik talán a legtöbb fenyőfát, és viszik az ünnepekre szánt árut a fővárosba, áruházaknak és külföldre is.

Harmath Ottó őstermelőnek és mintegy 30 hektáron fenyőfát termelő családjának évente visszatérő programja az ünnep előtti napokban a karácsonyfa árusítás.

– Az elmúlt évekhez hasonlóan a legtöbbet a három keresett fenyő fajtából, a lucból, az ezüstfenyőből és a nordmann fenyőből kínáljuk. Van egy kevés douglas, illetve jegenyefenyőnk is, de kicsi a vevőkörük, azokat nem ismerik igazán az emberek. A klasszikus karácsonyfa a lucfenyő, amit sokan hagyományból és a jellegzetes fenyőfa illata miatt keresnek, de ma már ennek ellenére nem abból vesznek többet, hanem a nordmann fenyőből. Annak ellenére is, hogy ez jóval drágább, viszont tartósabb, nem potyog le a tűlevele – mondja a fenyőfa termelő és árusító gazdálkodó.

Hozzátette, nem emeltek a tavalyi árakon. Létezik egy fajta szerinti, kvázi méterenkénti ár, de általában a méretet, formát, a fa szépségét, összhatását figyelembe véve sikerül megállapodni a vevővel. Utóbbiak között létezik, ám nagyon ritka, aki a nagyméretű, legszebb, s ennek megfelelően több tízezer forintba kerülő nordmann fenyőt is megveszi. Tapasztalata szerint azonban a karácsonyfát beszerző családok többsége 5-10 ezer forint között hajlandó az ünnep jelképére áldozni.

Nehéz megállapítani, hogy a tavalyihoz képest emelkedett-e a karácsonyfa ára, mert a legritkább eset, hogy a kereskedők kitennék a méterenkénti árakat. Azonban valószínűleg hihető, hogy nem, érdeklődésünkkor egy-egy két méteres luc, illetve ezüstfenyő ára iránt, 2000 és 4000 forintot említettek, és ez ennyi volt tavaly is.

Az internetes értékesítés egyébként e területre is betört, találtunk Karácsonyfa Web-shop nevű oldalt. Kizárólag nordmann fenyőt lehet a felületen megrendelni, meglehetősen durva árakon. Nézzük a legkisebb méretet, a 125-140 centis fa 15 ezer forintért, mégiscsak sok. És hogy átvételkor hogyan néz majd ki, tetszik vagy nem, s ha nem, akkor mi történik? Maradnék a hagyományos vételnél.

Az ízlés egyéni dolog, nem vita tárgya, van piaca műfenyőknek is.

– Nagyon sokat eladtunk belőlük, 11.500 forinttól 50.000-ig alakulnak a műfenyőink árai, mérettől függően. Rendelésre fehéret, sötétzöldet szállítanak, nagyon jó minőségűek, magyar termékek – mutatta kínálatukat Kozmet Karolina, az egyik zalaegerszegi virágüzlet munkatársa. Miért is ne, az biztos, nem hullat, és kapni hozzá fenyőillat spray-t. Ha kell, még műhót is.

Kinek mi tetszik, és mennyiért? Talán nem is ez a lényeg, hanem, hogy karácsonyeste öröm költözzön az otthonokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!