Hírek

2016.04.19. 10:52

Megújul a törvényszék több száz éves épülete

Zalaegerszeg – Folytatódik a zalaegerszegi törvényszék épületének tavaly megkezdett felújítása, a külső homlokzatot a napokban állványozták fel.

Arany Gábor

Az épületegyüttes - amely több bővítésen is átesett - 145 éve a Zala megyei igazságszolgáltatás székhelye, s a legutóbbi 1995-1996-os átfogó rekonstrukciót követően mára már erőteljes felújításara, illetve korszerűsítésre szorult. A törvényszéktől kapott tájékoztatás szerint tavaly nagy részben az Országos Bírósági Hivatal biztosította pénzből több mint 70 millió forintos fejújítás zajlott, amelynek részeként a törvényszék barokk és eklektikus épületszárnyainak külső ablakait az eredetivel megegyező formájú és színű, vörösfenyőből készült külső ablakszárnyakra cserélték, felújították a belső ablakokat, valamit az ablakkeretekbe korszerű, hőszigetelő üveg került.

Idén elkezdődött az épület homlokzatának felújítása. Miután műemlék épületről van szó, a Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala, illetve a városi főépítész jóváhagyása nyomán, restaurátor közreműködésével kezdődhettek meg a munkálatok. A felújítás során restaurálják a díszítő barokk kőelemeket, és az épület egykori színét is megpróbálják visszaállítani. Ehhez műemléki falkutatást végeztek a szakemberek. Ennek célja az építési

periódusok, az épület történetében bekövetkezett változtatások feltárása, jelen esetben az egyes korok felújítása során használt festék, illetve szín meghatározása. Ennek eredményeként idén nyárra az egykori vármegyeháza épületét a Deák térre látogatók az épület 1900-as évekbeli, okkersárgás színpompájában láthatják majd viszont. A munkálatokra - amelyek több ütemben zajlanak majd – 29,5 millió forint áll a rendelkezésre, ezt az Országos Bírósági Hivatal biztosítja. A felújítás I. üteme 2016. május 31-én fejeződik be. Ez  alatt is zavartalan az ügyintézés: a törvényszék, illetve a járásbíróság kezelőirodái a megszokott rend szerint működnek, s a panasznapok rendjében sem lesz változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!