Hírek

2016.08.10. 15:00

Megkapják az elmúlt havi szemétszállítási számlákat

Nagykanizsa – Noha az új hulladéktörvény április elejétől a számlázást is előírta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. számára, mindeddig ez nem valósult meg. A Pannonia-cégcsoporthoz tartozó ügyfelek a héten viszont kézhez kaphatják az elmúlt havi számlákat.

Pásztor András

Mint ismeretes, ez év áprilisától komoly változás következett be a hazai hulladékgazdálkodás területén. Az új hulladéktörvény talán leglényegesebb eleme az állami szerepvállalás. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt-re egy sor feladatot testált a Parlament, többek között a számlázás megoldását is.

Az elmúlt néhány hónapban többször is lehetett hallani arról, hogy az állami társaság képtelen megoldani ezt a feladatot, emiatt a szolgáltatók egy része nehéz pénzügyi helyzetbe került, hiszen miközben a munkát, azaz a szemétszállítást el kellett végezniük, addig annak ellenértékét – a számlázás hiánya miatt – nem kapták meg.

Úgy tűnik: a helyzet változik, a Pannonia-cégcsoport ügyfelei a héten már kézhez is kapják az elmúlt időszakról szóló számlákat.

– A közelmúltban az ország összes hulladékos közszolgáltatóját megkereste az NHKV Zrt., hogy átmeneti jelleggel vállalnák-e a számlák kiállítását – árulta el Horváth Balázs, a Pannonia cégcsoport vezetője, aki hozzátette: társaságuk a kezdetektől fogva törekedett az együttműködésre, ezért a szükséges adategyeztetéseket – banki, postai – követően, július első hetében bérszámlázási szerződést kötöttek a NHKV-vel. – Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a múlt hét elejétől elkezdtük kinyomtatni a közszolgáltatási díjas számlákat – közel 40 ezer darabot –, mind a lakossági, mind a társasházi, mind a vállalkozói, mind pedig az önkormányzati ügyfeleinknek. Utóbbi három csoport havi számlákat kap, míg a lakossági ügyfeleknek a második negyedéves számlákat küldjük ki.

Horváth Balázs szerint ez senkit sem érint hátrányosan, hiszen a számlákat már korábban ki kellett volna egyenlíteni.

Marics István kézhez kapja a negyedéves szemétszállítási számlát Széplakiné Toma Judittól

Tegnap mi magunk is meggyőződtünk a számlák kiszállításáról, a Pannonia-cégcsoport díjbeszedői éppen a családi házas övezeteket járták.

– Már hiányoltuk Juditkám! – üdvözölte a díjbeszedőt a kanizsai Marics István. – A pénzt már elő is készítettem, gondolom ugyanannyi, mint az előző negyedévben.

– Pontosan annyi Pista bácsi, itt a számla, melynek hátoldalán lát egy részletes tájékoztatót arról, hogy mi változott és hogy hová fordulhat panasz esetén – válaszolt a díjbeszedő.

Mint megtudtuk: habár a számlát a közszolgáltató cég állítja ki, ezt mégis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. nevében teszi, tehát a számlák ellenértéke is az NHKV-hoz érkezik majd be. A számlákkal kapcsolatos észrevételek, valamint panaszok esetében egyébként szintén az NHKV az illetékes, de az állami céggel kötött szerződés értelmében a Pannonia-cégcsoport ügyfélszolgálati irodáiban is megtehetik bejelentéseiket az ügyfelek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!