Hírek

2016.09.27. 14:36

Megelőzhető lenne a baj: A szervezők a lelkünkre akartak hatni – a szívünk érdekében

Nagykanizsa – Kaszál a halál, Magyarországon ma minden 2. haláleset okozója valamilyen szív-érrendszeri betegség – egyebek közt ez is elhangzott a Hevesi Sándor Művelődési Központban megrendezett szív világnapi programon.

Horváth-Balogh Attila

A rendezvényre a Szívbetegekért Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ szervezésében került sor.

– Nyolc éve, hogy megrendezzük a szív világnapjához köthető programot, melynek célcsoportja elsősorban a gyerekek, hiszen rendkívül nagy jelentőségűnek tartjuk a prevenciót, a megelőzést – bocsátotta előre Hegedüs Györgyné, az egyesület elnöke. – Szeretnénk minél többet átadni a gyerekeknek, hogy egészségesebb generációk nőjenek fel. Arra rávezetni őket, hogy a testmozgás, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a táplálkozás helyes megválasztása számos szív- és érrendszeri megbetegedéstől kímélheti  meg őket.

Dénes Sándor polgármester szintén köszöntötte a megjelenteket, arra figyelmeztetve: az egészségtudatos gondolkodásra nevelésben bizony, nagy felelőssége és feladata van a családnak.

A gyerekek (képünkön a Vackor óvoda nagycsoportosai) egészséges ételeket, így például sajtokat is kóstolhattak. Fotó: Szakony Attila

Majd dr. Matoltsy András, a Kanizsai Dorottya Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa kapott szót. A szakember azt mondta: tudvalevő, hogy Magyarországon minden 2. haláleset szív-érrendszeri megbetegedések miatt következik be.

– Ezek többsége elkerülhető lenne a helyes életmód megválasztásával – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos. – Ehhez persze az kellene, hogy minden nap szívünk napja legyen a számunkra, mert az ilyen kampányszerű szűrésekkel a bajt nem lehet megelőzni, csakis céltudatos, következetes életmód-változtatással.

A szív világnapi eseményekre a város 9 óvodájának nagycsoportosait hozták el az óvónénik, akik a rendezvényfolyamot egy – stílszerűen – kellemesen fárasztó tornával kezdték.

A rendezvényen köszöntötték a legidősebb, a munkában legrégebben résztvevő, a jogelőd klubot alapító egyesületi tagokat, Martinecz Lászlónét és Lábecz Antalnét. A nap során életvezetési tanácsadás, meridián torna, vérnyomás, vércukor, koleszterin és triglicerid-mérés várta az érdeklődőket, illetve lehetett vásárolni mézet, gyógynövényteákat és házi sajtokat is.

– A kecsketejből készült sajtok alacsonyabb kalória- és zsírtartalmúak, mint a tehéntejből készültek, ezért bátrabban fogyaszthatják őket a szívbetegek is – hallottuk Kovács Marianna sajtkészítőtől. – Elősegítik a fogyást és kalciumban gazdagok, ez pedig jótékony hatású többek közt a vérnyomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!